سلامت نیوز: یک متخصص مغز و اعصاب گفت: ام اس با توجه به منطقه عصبی که گرفتار میکند میتواند با علائمی مانند سرگیجه، بیقوتی اندامها، لرزش، تکرر ادرار و در مراحل پیشرفته مشکلات حافظه و اختلال کنترل ادرار خود را نشان میدهد.
حمیدرضا ترابی در گفتوگو با فارس، بیماری ام اس را یکی از اختلالات سیستم عصبیـ مرکزی عنوان کرد که مغز و نخاع را تحت تأثیر قرار میدهد و اظهار داشت: اگر اماس در روند شدید و پیشرونده باشد به آسیب سیستم عصبی منجر میشود که میتواند راههای عصبی حسی ـ حرکتی، تعادلی و بینایی را مختل کند.
* علائم ام اس چیست؟
وی افزود: این بیماری با توجه به منطقه عصبیای که گرفتار میکند میتواند با علائمی مانند سرگیجه، بیقوتی اندامها، لرزش، تکرر ادرار و در مراحل پیشرفته مشکلات حافظه و اختلال کنترل ادرار خود را نشان میدهد.
این متخصص مغز و اعصاب اظهار داشت: این علائم بر اساس نوع بیماری اماس و تعداد حملات و سیر پیشرونده میتواند مشکلات حرکتی برای فرد مبتلا ایجاد کند که تشخیص به موقع و پیشگیری درمانهای پیشگیریکننده میتواند در مسیر پیشرفت بیماری توقف و حتی موجب شود تا بیمار برای سالها مشکل خاصی نداشته باشد.
* اماس درمان قطعی ندارد
عضو کمیته علمی انجمن ام اس ایران گفت: تا امروز درمان قطعی برای بیماری اماس پیدا نشده است، اما داروهایی که در این زمینه وجود دارد توانسته است بیماری را کنترل کند و کیفیت زندگی فرد مبتلا را بهبود بخشد.
ترابی ادامه داد: بهترین راه تشخیص این بیماری در شرح حال بالینی و معاینه درمانگاهی از بیمار است که توسط پزشک متخصص انجام میشود. از سوی دیگر، بهترین راه تشخیص پاراکلینیکی و آزمایشگاهی نیز یافتههای تصویری MRI است که از مغز و نخاع گرفته میشود، همچنین نوار چشم و آزمایش خونی در جهت تشخیص افتراقی اماس از سایر بیماریها مؤثر است.
* آیا استرس نقش مؤثری در ابتلا به اماس دارد؟
این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه شایعترین سن بروز اماس بین 20 تا 40 سالگی است، تصریح کرد: این بیماری، سنین جوانی را دربرمیگیرد و زنان را بیشتر از مردان گرفتار میکند. متأسفانه علت این بیماری مشخص نیست و هنوز ژن خاصی برای این بیماری مشخص نشده است، اما استعداد ارثی و اختلال در سیستم ایمنی فرد به دلایل نامشخص و عوامل زیستمحیطی، نژادی، ویروسهایی که قبلاً به بدن فرد وارد شده است، واکسنهای غیراستاندارد و استرس نقش مؤثری در ابتلا به این بیماری دارد.
* نوع حمله اولیه در شدت اماس مؤثر است
این نورولوژیست با تأکید بر اینکه تمام افراد به این شکل تحتتأثیر اماس قرار نمیگیرند، گفت: اماس یک طیف وسیع است و با توجه به نوع حمله اولیه و منطقه گرفتاری میتواند علائم خوشخیم و بدخیم داشته باشد، لازم است بیماری با توجه به شرح حال دقیق بیمار و MRI تشخیص داده شود.
وی افزود: همانطور که اشاره شد تا امروز درمان قطعی برای اماس پیدا نشده است، اما در فازهای حملههای بیماری میتوان از داروهای ضدالتهاب مانند کورتون استفاده کرد.
* سبک زندگی خود را تغییر دهید
عضو کمیته علمی انجمن اماس ایران تأکید کرد: افراد جهت پیشگیری از ابتلا به بیماریهای خودایمنی و حتی پس از آن باید سبک زندگی خود را تغییر دهند. تحرک، تغذیه سالم، استفاده از لبنیات، میوهها و سبزیجات تازه و کاهش مصرف غذاهای آماده میتواند نقش مؤثری در کاهش ابتلا به اماس داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: هنوز یافته دقیقی که مشخص کند استرس چقدر در ابتلا به اماس مؤثر است کشف نشده است، اما با توجه به اینکه این بیماری در سنین جوانی و معمولاً با یک حمله استرس ایجاد میشود توصیه میشود افراد با مدیریت استرس و یادگیری راههای مقابله و کنترل آن، خود را تحت فشار کمتری قرار دهند.