سلامت: «شیب ابتلا به بیماریهای قلبی در ایران طی سالهای گذشته، صعودی بوده و بهدلیل افزایش متوسط طول عمر مردم، انتظار میرود در سالهای آینده هم با موارد بیشتری از بیماریهای قلبی روبرو شویم.» این هشداری بود که دکتر مسعود اسلامی می دهد. او تاکید کرد که سهم سرانه سلامت برای هر ایرانی، سالانه حدود 250 دلار است، در حالی كه این سهم برای هر اروپایی نزدیک به 4هزار و برای هر آمریکایی 8 هزار دلار است بنابراین اگر تمام بودجه کشور هم صرف درمان شود، باز هم نمیتوانیم همه مشکلات مربوط به بهداشت و سلامت را حل کنیم و بههمین دلیل بحث پیشگیری مقدم بر درمان، بیش از پیش مطرح میشود.
دکتر اسلامی، متخصص قلب و عروق، گفت: «براساس جدیدترین اعلام سازمان بهداشت جهانی، بیماریهای قلبی و سکتههای قلبی و مغزی جزو 10 عامل اصلی مرگومیر در دنیا محسوب میشوند. بههمین دلیل باید برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی، جلوی آترواسکلروزیس یا تصلبشرایین را بگیریم.» او ادامه داد: «بهطور کلی، تصلبشرائین، بیماری شهرنشینی نیست و نتیجه مطالعاتی که روی مومیان هزاران سال پیش انجام شده، نشان میدهد مردمان قدیم هم به این بیماری مبتلا میشدهاند». اسلامی با اشاره به اینكه نقش پیشگیری در کاهش نرخ ابتلا به بیماریهای قلبی بسیار زیاد است، افزود: «فشارخون یکی از شایعترین دلایل ابتلا به بیماریهای قلبی است. در حال حاضر، حدود 6 درصد کودکان ایرانی دچار فشارخون شریانی هستند. اضافهوزن در بچهها میتواند بالا رفتن فشارخون آنها را در پی داشته باشد؛ بهطوری که نزدیک به 30 درصد کودکان چاق از فشارخون بالا رنج میبرند و همین مساله، شانس ابتلا به سکتههای قلبی و مغزی را در آینده افزایش میدهد.»
بچههایمان را به غذای کمچرب و کمنمک عادت بدهیم
دکتر اسلامی درباره راههای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی خاطرنشان کرد: «مصرف منظم میوهها و سبزیهای تازه در طول روز میتواند تا 40 درصد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهد. از طرف دیگر، گرایش به مصرف نوشابههای انرژیزا در میان جوانان هم خطر ابتلا به سکتههای قلبی را در آنها افزایش میدهد. بهعلاوه، تصلبشرائین میتواند جزو عوامل خطر ابتلا به آلزایمر باشد و با توجه به افزایش طول عمر انسانهای امروزی، میتوانیم با تغذیه صحیح در کنار ورزش، از ابتلا به تصلبشرائین و بیماریهای ناشی از آن مانند دیابت و آلزایمر، پیشگیری کنیم.»
دکتر اسلامی درنهایت یادآور شد: «والدین باید از همان دوران کودکی، ذائقه بچهها را به مصرف غذاهای کمچرب و کمنمک عادت دهند و کاری کنند بیش از پیش به انجام ورزش و فعالیتهای فیزیکی روزانه، تشویق شوند.»
این 3عامل، احتمال ابتلا به بیماری قلبی را افزایش میدهند
دکتر مسعود قاسمی، فلوشیپ آنژیوپلاستی درباره مهمترین عوامل ابتلا به بیماریهای قلبی گفت: «3 عامل اصلی برای ابتلا به بیماریهای قلبی در ایران و جهان مطرح است؛ افزایش کلسترول و چربی بد خون (LDL)، افزایش فشارخون شریانی و مصرف دخانیات. زمانی که این عوامل با عامل وراثتی ابتلا به بیماریهای قلبی همزمان شوند، خطر ابتلا را بیش از حد بالا میبرند. شانس ابتلا به ناراحتیهای قلبی در افرادی با سن پایین که یکی از اعضای درجه یک خانواده آنها به این بیماریها مبتلا هستند، بسیار زیاد است بنابراین چنین افرادی و آنهایی که از چاقی، کمتحرکی و دیابت رنج میبرند، باید از حدود 50 سالگی تحت معاینههای دورهای برای تشخیص ابتلا یا عدمابتلا به بیماریهای قلبی قرار بگیرند تا بیماری آنها بهموقع تشخیص داده و درمان شود.»
دکتر داریوش جاویدی، جراح قلب درباره تامین نیازهای دارویی و درمانی بیماران قلبی گفت: «در حال حاضر، تمام نیازهای دارویی بیماران قلبی-عروقی با هماهنگیهای وزارت بهداشت کاملا در کشور تامین میشود. بخشی از این داروها، داخلی و برخی دیگر خارجی هستند که واردات و تولیدات مناسب و کافی در این زمینه، باعث شده بیماران قلبی نگرانی برای تامین دارو نداشته باشن