فارس: مرتضی صفوی متخصص تغذیه به کمبود ویتامین D در میان ایرانیان اشاره کرد و گفت: تغییرات در لایه اوزون و همین طور آلودگی هوا مانع جذب طبیعی ویتامین D از طریق تابش آفتاب شده است.
وی ادامه داد: همچنین امروزه بعضی افراد شغلهایی دارند که به سبب آن، از معرض تابش نور لایه اوزون میتواند مانع جذب ویتامین D شود.
این متخصص تغذیه توصیه کرد: شهروندان برای رفع کمبود ویتامین D، باید روزانه 30 دقیقه خود را در معرض تابش آفتاب قرار دهند یا لبنیات و غذای دریایی مصرف کنند.
وی تأکید کرد: برای جذب ویتامین D حتماً نباید تمام بدن را در معرض تابش آفتاب قرار داد و کافی است که آفتاب به دست و صورت برسد تا ویتامین دی جذب بدن شود.
به گفته صفوی، مصرف هفتهای 2 بار غذای دریایی شامل ماهی و میگو در تامین ویتامین D بدن موثر است.
وی همچنین افزود: طبق گزارشها کمبود ویتامین D بیشتر در میان خانمها مشاهده میشود و به همین دلیل به آنها توصیه میکنم که حتماً روزی نیم ساعت در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار گیرند و لبنیات و غذای دریایی میل کنند.
به گزارش فارس، عوارض مصرف کم این ویتامین در دوران کودکی میتوان به بیماری «راشیتیسم» اشاره کرد که به علت کمبود کلسیم و فسفر در زمان رشد استخوانها، استخوانهای فرد دارای املاح کمی خواهد بود و نخواهد توانست وزن فرد را تحمل کند و در نتیجه انحنا خواهد یافت.
عوارض دیگر آن بزرگی جمجمه، زائدههای دکمه مانند بر روی ستون فقرات و برجستگی سینه است. همچنین مچ دست و پا پهن میشود که توسط رادیوگرافی قابل تشخیص است.
در دوران بزرگسالی فقر این ویتامین در بدن باعث به وجود آمدن بیماری «استئومالاسی» میشود. این بیماری به این شکل است که با کاهش تراکم استخوانی دردهای شدیدی در قسمت پا و کمر احساس میشود و همچنین استخوانها بلند به راحتی شکسته میشوند.
اگر فرد در این دوران شروع به دریافت ویتامین D کند، این عارضه رفع میشود.
در دوران کهنسالی کمبود این ویتامین باعث بروز بیماری پوکی استخوان به ویژه در زنان میشود. عامل اصلی تاثیرگذار تغییرات هورمونی در بدن است.
اما در این دوران این بیماری میزان ویتامین D در بدن کاهش مییابد اما دریافت این ویتامین در دوران بیماری کمک چندانی به بهبود آن نمیکند، بلکه برای پیشگیری از این بیماری باید از دوران جوانی کلسیم و فسفر همراه با ویتامین D مصرف شود.
همچنین کمبود این ویتامین در بدن باعث عوارضی چون دیر دندان درآوردن و دیر نشستن و دیر راه افتادن در کودکان، همچنین نافرم شدن لگن که این بیماری در دخترها باعث تنگی لگن شده و به ناچار باید از طریق سزارین زایمان کنند.
همچنین کمبود این ویتامین باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان سینه یا پروستات میشود. کمبود ویتامین D باعث میشود که دستگاه ایمنی بدن ضعیف شده و باعث میشود فرد مبتلا به سرطان و دیابت و حتی عفونت بگردد.