سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: با خوانندگانی که با شبکههای ماهوارهای و معاند نظام همکاری و ارتباط دارند، برخورد قانونی میشود و به خوانندگانی که بهطور عامدانه و رسمی با این شبکهها همکاری داشتهاند بهراحتی مجوز داده نخواهد شد.
حسین نوشآبادی - سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی - درباره ممنوعیت فعالیت برخی خوانندگان، گفت: هنرمندان ما باید مراقب باشند آثار و محصولات هنریشان مورد تعرض قرار نگیرد و ناخواسته برای خودشان مشکل درست نکنند. اینکه آثار آنها از شبکههای تلویزیونی، رادیویی، ماهوارهای و معاند نظام پخش میشود، فینفسه جرم نیست، چون بسیاری از این شبکهها بدون اطلاع و رضایت صاحب اثر، اقدام به انتشار آثار میکنند. حرف ما با کسانی است که آگاهانه با شبکههای ماهوارهای خارجی مصاحبه میکنند یا برای محصولاتشان با آنها ارتباط دارند. تذکرات لازم به آنها داده شده و اگر بر این همکاری اصرار کنند، برخورد قانونی صورت میگیرد و برای گرفتن مجوز و اجراهای بعدی با مشکل روبهرو میشوند.
او ادامه داد: جامعه هنرمندان ما، جامعهای فرهیخته، آگاه و متعهد است. اقلیت نادریاند که آگاهانه با واسطه یا بدون واسطه با این شبکهها در ارتباط هستند. کسانی که ارتباط رسمی با این شبکهها ندارند مشمول برخوردها و ممنوعیتها نخواهند شد. فهرستی که قبلا از ممنوعیت فعالیت برخی خوانندگان منتشر شد، توسط وزارت ارشاد تصویب شده است.
نوشآبادی همچنین درباره فعالیت برخی خوانندگان ایرانی در خارج از کشور و اقدام آنها برای گرفتن مجوز و فعالیت در ایران، گفت: افرادی که در گذشته سابقه همکاری با شبکههای ماهوارهای و آکادمیهای هنری را دارند که در قالب اجراهای زنده و ارسال سفارش بوده، بهراحتی نمیتوانند مجوزی برای فعالیت خود در داخل کشور بگیرند، مگر اینکه فعالیت آنها در کشور موجه و منطقی باشد، بهطوری که عملکرد گذشته آنها را جبران کند و متعهد شوند که براساس قوانین جمهوری اسلامی پیش میروند و به رعایت فرهنگ ایرانی - اسلامی ملتزم هستند.
او بیان کرد: در رابطه با فردی که برخی رسانهها نام او را اعلام کردند که مجوز فعالیت در کشور گرفته، این مورد را تکذیب میکنیم. این فرد مجوز نگرفته و نخواهد گرفت، مگر اینکه مراجع ذیصلاح تشخیص دهند. مرجع رسیدگی به فعالیت هنری آنها، وزارت ارشاد است و صلاحیت سیاسی و امنیتی آنها از طریق مراجع دیگر و نهادهای قانونی پیگیری میشود.
نوشآبادی در بخش دیگری از سخنانش، درباره وضعیت سرپرست دفتر موسیقی وزارت ارشاد نیز اظهار کرد: سرپرست کسی که مسوولیت یک بخش را عهدهدار است و گمان نمیکنیم حضور او لطمهای به کیفیت برنامههای جشنواره موسیقی فجر وارد کند. روزی که حکم ایشان به ریاست تبدیل شود یا فرد دیگری جایگزین شود، تدابیر لازم اتخاذ خواهد شد. در حقیقت، حضور این فرد بهعنوان سرپرست مانعی برای برگزاری برنامههای جشنواره موسیقی فجر نیست.
سخنگوی وزارت ارشاد همچنین درباره کتاب «کلنل» نوشته محمود دولتآبادی، گفت: این کتاب در کشور ما مجوز چاپ و توزیع نگرفته است، اما این موضوع دلیل نمیشود که کتاب در خارج از کشور منتشر نشود. ما برای صدور مجوز انتشار کتاب مقررات، ضوابط و چارچوبهایی داریم که درباره رمان «کلنل» رعایت نشده است. از نظر مقررات حوزه کتاب تا کنون مجوزی برای کتاب آقای دولتآبادی صادر نشده است، البته ما پاسخگوی چاپ این کتاب در کشورهای دیگر نیستیم.
نوشآبادی به برخورد وزارت ارشاد با توزیعکنندگان این کتاب در کشور اشاره کرد و افزود: توزیع و تبلیغ کتاب «کلنل» در کشور تخلف محسوب میشود و به کسانی که اقدام به توزیع و انتشار آن کردهاند، تذکراتی داده خواهد شد و به این موضوع رسیدگی میشود. همانطور که پیش از این، با کتابفروشیهایی که این کتاب را در اختیار مردم قرار میدادند، برخورد شد.
سخنگوی وزارت ارشاد همچنین با اشاره به مصوبهای که دیوان عدالت اداری درباره فیلترینگ سایتهای بدون مجوز منتشر کرده است، گفت: اختلاف در تفسیر و برداشت دربارهی مرجع رسیدگی به تخلفات سایتهای بدون مجوز مطرح بود. برداشت و تفسیر ما این است که با همان رویهای که در موضوع مطبوعات و رسانهها داشتیم باید عمل شود، یعنی همانطور که مرجع صدور مجوز برای مطبوعات و سایتها، وزارت ارشاد است، مرجع رسیدگی به تخلفات هم بهطور طبیعی باید این وزارتخانه باشد. به استناد قانون مطبوعات، خبرگزاریها و پایگاههای مطبوعاتی جزیی از ارکان مطبوعات هستند. دیوان عدالت اداری در جلسه اول در فروردینماه امسال حق رسیدگی به این موضوع را به وزارت ارشاد داد؛ اما با اعتراضی که به این رأی شد، مصوبه وزارت ارشاد درباره وظیفه فیلترینگ سایتهای بدون مجوز باطل شد.
او معتقد است: مرجع رسیدگی به این موضوع، همان مرجع صادرکننده مجوز است. به هر حال، این مناقشات همیشه وجود داشته و باید وظیفه هر نهاد و دستگاه بهطور شفاف تعیین شود.
سخنگوی وزارت ارشاد همچنین با اشاره به حضور کارگردانان بنام و حرفهای سینمای ایران در جشنواره فیلم فجر امسال، اظهار کرد: امسال همه بزرگان سینما در جشنواره فجر حاضرند و شاهد حضور پررنگ، پرشور و فعال سینماگران خواهیم بود. فجر امسال از یک رونق و کیفیت بالایی برخوردار است و کسانی که به عرصه آمدهاند، نشانهای از جهش، امیدواری و تحرک زایدالوصف دارند.
او افزود: کارگردانانی که سالهای قبل به دلایلی منزوی بودند، امسال آمدهاند و این نشانه خوبی است که به رونق سالنها و گیشههای سینما امیدوار باشیم و به نقطهای برسیم که برای ساخت سالن سینما متقاضی وجود داشته باشد. پیشبینی میکنیم سال آینده سال موفقی از نظر اکران فیلمهای کارگردانان بزرگ داشته باشیم.
نوشآبادی همچنین به وضعیت فیلم «رستاخیز» و سرنوشت اکران آن در کشور اشاره کرد و گفت: شاید خود کارگردان «رستاخیز» هم فکر نمیکرد فیلمی بسازد که تا این حد مورد بحث و مناقشه قرار گیرد. خود این بحثها هم بهنوعی تبلیغ برای فیلم است. «رستاخیز» در بسیاری از کشورهای منطقه اکران شده و با جاذبههای خود، مخاطبانش را پیدا کرده است. حالا توپ در زمین کارگردان و تهیهکننده «رستاخیز» است که همکاری کنند تا این فیلم در ایران هم اکران شود.
او همچنین اظهار کرد: وزارت ارشاد تمام تلاش خود را برای اینکه این فیلم در پشت پرده نوبت اکران قرار نگیرد، با رفع نواقص و ترمیمهای لازم انجام داده است. شخص آقای جنتی - وزیر ارشاد - مصمم بوده و هست که با اصلاحات لازم، این فیلم اکران شود. اگر دوستان ما کمی انعطاف به خرج دهند، مشکلی با اکران «رستاخیز» نداریم. کمیتهای که برای بررسی کم و کیف اصلاحات این فیلم تشکیل شده، تلاش میکند معضل بهوجود آمده را حل کند و در این زمینه نیازمند همکاری کارگردان و تهیهکننده «رستاخیز» هستیم. مجوزی که ما به این فیلم دادیم براساس اصول، مقررات و چارچوبهای وزارت ارشاد بوده و اشکالی که به این فیلم گرفته شده، از نظر فتواهای فقهی است، وگرنه «رستاخیز» فیلم فاخری است و ما مشکلی با آن نداریم.
سخنگوی وزارت ارشاد همچنین بیان کرد: این وزارتخانه پای مجوزهایی که صادر میکند میایستد؛ اما طبیعی است که برخی مسائل دیگر مانع میشوند. ما نمیتوانیم بهخاطر یک کار فرهنگی، تبعات امنیتی برای کشور ایجاد کنیم.
او همچنین در پاسخ به این پرسش که موضع وزارت ارشاد درباره خریدن و نمایش برخی محصولات خارجی بدون مجوز در پردیسهای سینمایی چیست؟ اظهار کرد: محصولات خارجی بدون هولوگرام، وجاهت قانونی ندارند و هر اثر هنری اعم از فیلم و انیمیشن و سایر محصولات که در حوزه کودکان است، اگر توسط نهادهای قانونی داخلی هولوگرام نخورده باشند، توزیع، نمایش و استفاده از آنها جرم است. کسانی که خارج از ضوابط، این آثار را کپی میکنند نیز مجرم هستند. اگر گزارشی در این زمینه به وزارت ارشاد داده شود، از طریق مراجع قانونی به آن رسیدگی خواهد شد.
نوشآبادی درباره موضوع نفوذ فرهنگی کشورهای دیگر در ایران و راهکارهای وزارت ارشاد در این زمینه نیز گفت: موضوع نفوذ در بُعدهای مختلف همیشه مطرح بوده و انقلاب اسلامی و مردمش که منافع نظام سلطه را به خطر انداخته و بازار انحصارگران حوزههای سیاسی را کساد کردهاند، همواره در معرض مخالفتها و دشمنیهای کسانی بودهاند که به راحتی دست از سر نظام و مردم برنمیدارند. حوزه فرهنگ بسیار حساس و مهم است و دشمن مترصد فرصتی است تا از مجاری فرهنگی به انقلاب لطمه بزند.
او افزود: با توجه به اینکه مردم و مسوولان نسبت به ترفند دشمنان آگاهی دارند، اجازه نمیدهند که نیتهای شوم و تفکرات مسموم آنها، محلی برای ظهور و بروز پیدا کند. تدوین برنامههایی منطبق بر سیاستهای کلی فرهنگی و رهنمودهای رهبری در دستور کار است. حرکت ما همواره باید منطبق بر سبک زندگی ایرانی و اسلامی باشد. اگر اصول و معیارهای اسلامی در نظر گرفته نشود، نفوذ فرهنگی ایجاد میشود. این نفوذ زمانی بهوجود میآید که از باورها، عقاید و نظام و انقلابی که خود این مردم بهوجود آوردهاند فاصله بگیریم.