تهرانی نیوز - پايگاه اطلاع رسانی تهرانی نيوز

[نسخه مخصوص چاپ ]

TEHRANINEWS.IR


سلامت زمین در گرو روابط چین و آمریکا
تاريخ خبر: شنبه، 21 آبان 1401 ساعت: 12:07

 ایسنا/خراسان رضوی بسیاری بیم آن دارند که تنش بین واشنگتن و پکن همکاری اقلیمی در کنفرانس تغییرات آب‌وهوایی سازمان ملل ۲۰۲۲ را بسیار دشوار کند.

 
به گزارش سی‌ان‌بی‌سی، هارجیت سینگ، رئیس سازمان جهانی راهبرد سیاسی در شبکه اقدام اقلیمی (Climate Action Network) که شامل بیش از ۱۵۰۰ گروه جامعه مدنی است، گفت: ایالات متحده بزرگترین تولیدکننده گازهای گلخانه‌ای از لحاظ تاریخی و چین بزرگترین تولیدکننده گازهای گلخانه‌ای کنونی اگر گرد هم آیند و بگویند که ما قرار است با هماهنگی کار کنیم، علامت بسیار مثبتی ارسال خواهد شد و ما به چنین علامتی نیازمند هستین زیرا در سناریوی بسیار تیره‌ای قرار داریم.
 
 
شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین قرار نیست در این کنفرانس شرکت کند، اگرچه گزارش شده که این کشور هیأتی متشکل از ۵۰ نفر را به مصر اعزام کرده است.
 
 
تنش‌های دیپلماتیک متلاشی شده بین ایالات متحده و چین نگرانی بزرگ در اجلاس تغییرات آب‌وهوایی سازمان ملل ۲۰۲۲ است.
 
 
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در آغاز کنفرانس آب‌وهوا خواستار یک توافق تاریخی یا "پیمان همبستگی آب و هوایی" بین اقتصادهای توسعه‌ یافته و در حال ظهور شد.
 
 
گوترش ابراز کرد: ایالات متحده و چین، دو اقتصاد بزرگ جهان و بزرگترین تولیدکنندگان گازهای گلخانه‌ای، مسئولیت خاصی برای پیوستن به تلاش‌ها برای تحقق این پیمان دارند و این تنها امید ما برای دستیابی به اهداف اقلیمی است.
 
 
با این حال، بسیاری بیم آن دارند که تنش بین واشنگتن و پکن بتواند همکاری آب‌وهوایی در کنفرانس تغییرات آب‌وهوایی سازمان ملل ۲۰۲۲ را بسیار دشوار کند.
 
 
کارلوس پاسکوال، معاون ارشد انرژی جهانی در شرکت انرژی S&P Global Commodity Insights، بیان کرد: تنش‌ها بین ایالات متحده و چین هزینه‌ای برای برنامه‌های امنیت جهانی، سیاسی و آب‌وهوا خواهد داشت.
 
 
دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده در ماه‌های اخیر چین را به‌عنوان تهدیدی بزرگ‌تر از روسیه در راهبرد امنیت ملی خود معرفی کرد و کاخ سفید به پکن هشدار داد در صورت حمله به تایوان، از آن دفاع خواهد کرد.
 
 
چین پس از دیدار نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در ماه آگوست، آمریکا را به ارسال "علامت‌های بسیار اشتباه و خطرناک" به تایوان متهم کرد.
 
 
پکن همچنین از قانون ایالات متحده که هدف آن افزایش تولید تراشه‌های پردازنده در ایالات متحده و کاهش اتکا به تامین‌کنندگان آسیایی است، انتقاد کرد.
 
 
انتظار می‌رود بایدن با یک هیأت ۱۶ نفره از مقامات ارشد به کنفرانس تغییرات آب‌وهوایی سازمان ملل ۲۰۲۲ در شرم‌الشیخ، مصر در اواخر این هفته بپیوندد تا جنگ جهانی آب‌وهوا را پیش ببرد.
 
 
پاسکوال خاطرنشان کرد: برای اقتصادهای در حال توسعه و نوظهور، تصور آنها این است که اگر بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گازهای گلخانه‌ای در جهان ‌نتوانند به توافق برسند و نتوانند با هم برای کاهش انتشار خود کاری انجام دهند، پس هدف از کاهش انتشار آنها چیست زیرا در شرایط نسبی تأثیر بسیار کمی دارد.
 
 
یکی از مواردی که چین با صراحت در مورد آن گفته، این است که برای چین مسئله تایوان آنقدر مهم و حیاتی است که اگر درگیری بر سر تایوان وجود داشته باشد و این احساس را به‌وجود آورد که ایالات متحده در حال پیشبرد منافعی بر خلاف منافع چین است، پس این امر بر همکاری در هر بخش دیگر غلبه خواهد کرد. این بسیار مشکل‌ساز و نگران‌کننده است.
 
 
پاسکوال با اشاره به اینکه به‌طور تقریبی چین شریک تجاری اصلی همه کشورهای منطقه است، افزود: روابط تیره دیپلماتیک حتی می‌تواند به مسائل تجاری در سراسر آسیا نیز سرایت کند.
 
 
پاتریشیا اسپینوزا، رئیس سابق آب‌وهوای سازمان ملل متحد، گفت: در گذشته، مذاکرات اقلیمی از رهبری ایالات متحده و چین سود برده است و به توافق غیرمنتظره واشنگتن و پکن برای تقویت همکاری‌های اقلیمی در نشست سال گذشته کنفرانس تغییرات آب‌وهوایی سازمان ملل ۲۰۲۲ در گلاسکو، اسکاتلند اشاره کرد.
 
 
اسپینوزا ابراز کرد: من امیدوارم راهی برای از سرگیری مجدد همکاری بین چین و ایالات متحده وجود داشته باشد حتی اگر فقط در مورد تغییرات آب‌وهوایی باشد. ما می‌گوییم که فقط در مورد تغییرات آب‌وهوایی است اما می‌دانیم که تغییرات آب‌وهوایی به راستی مرکز همه چیز در جامعه است.
 
 
وی گفت: بازسازی توافق بسیار بسیار مهم خواهد بود. با این حال اسپینوزا افزود که انتظار ندارد این اتفاق در شرم‌الشیخ رخ دهد.
 
 
اسپینوزا بیان کرد: امیدوارم که دیگران بتوانند در جایی که به دلایل بسیار متفاوت، این دو کشور بزرگ و قدرتمند در حال حاضر در این فضا با هم کار نمی‌کنند، قدم بردارند و رهبری را بر عهده بگیرند. این امر فقط به آنها بستگی ندارد و یک مسئولیت جمعی است.
 
 
جان کری، نماینده آب‌وهوای ایالات متحده پیش از این گفته بود که واشنگتن آماده است تا در مورد آب‌وهوا با چین گفتگو کند و در مورد آنچه که یک موضوع عمومی، جهانی و حیاتی است، همکاری کند.
 
 
کری خاطرنشان کرد: هیچ راه حلی برای مشکل تغییرات آب‌وهوایی بدون چین، بدون روسیه، بدون هند و بدون اقتصادهای بزرگ دنیا وجود ندارد.
 
 
انبوهی از گزارش‌های مهم سازمان ملل که در هفته‌های اخیر منتشر شد، ارزیابی بدی را از نزدیک بودن این سیاره به فروپاشی غیرقابل برگشت آب‌وهوایی ارائه کرد و هشدار داد که «هیچ مسیر معتبری» برای محدود کردن گرمایش جهانی در آستانه دمایی بحرانی ۱.۵ درجه سانتی‌گراد وجود ندارد.
 
 
سینگ تاکید کرد که اگرچه مسائل بین ایالات متحده و چین بسیار پیچیده است، کشورها باید اختلافات سیاسی خود را در مورد آب‌وهوا کنار بگذارند. زمان در حال سپری شدن است و چنین مشارکت‌هایی دیگران را تشویق می‌کند تا اقدامات بیشتری انجام دهند و در واقع با بحران آب‌وهوا مقابله کنند.