به گزارش گروه محیط زیست تهرانی نیوز،معاون راهبری و نظارت اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران ضمن بیان اینکه شهر تهران با چالشهای زیست محیطی جدیدی روبهرو شده است، گفت: مهمترین چالشهای زیست محیطی شهر تهران در سطح کلان مشکلات آلودگی هوا، آلودگیهای صوتی و آلودگی خاک است.
عادل خزایی با اشاره به چالشهای زیست محیطی جدیدی که مدتها است شهر تهران و مجموعه شهرداری تهران با آن مواجه شده است، خاطرنشان کرد: پیش از اینکه کارشناسان بتوانند درباره نحوه پیدایش این چالشهای زیست محیطی نظرات خود را اعلام و راهکارهای زودهنگامی را برای حل آنها ارائه کنند لازم است نظارت و بازدیدهای مستمری از این چالشها، مشکلات یا عوامل به وجود آورنده این چالشها صورت گیرد همچنین لازمه اینکه به سمت بهبود کیفیت محیط زیست شهر حرکت کنیم و در انتها برنامهها، اقدامات، فعالیتها و پروژههای کوچک و بزرگ مقیاس را به سمت توسعه پایدار پیشببریم این است که نظارتهایی را در قالب گشتهای پایشی داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه نقشهای واحدهای ستادی سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت است، گفت: اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران معمولا موضوعات نظارتی یا ارزیابی عملکرد را در برنامههای مستمر سالانه قرار میدهد اما بعضی وقتها چالشها و موضوعات مختلفی که به فراخور زمان پیش میآید باعث تشدید این نظارتها میشوند. طبق برنامهریزیهای انجام شده از سوی کارشناسان متخصص اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران دور جدید بازدیدها گشت نظارت و پایش یا گشت و پایش نامگذاری شده است تا علاوه بر ارزیابی عملکردها - که بهصورت مستمر در طول سال انجام میشود - بازدیدهای نظارتی نیز صورت گیرد.
معاون راهبری و نظارت اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران درباره برنامههای گشت و پایش اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران گفت: این گشت و نظارتها با برنامهریزی قبلی و بهصورت هفتگی و دو روز در هفته انجام می شود و معمولا از اماکن و فضاهای عمومی صورت میگیرد که به نحوی باعث ایجاد آلودگی محیط زیست میشوند.
خزایی ادامه داد: اکیپ گشت و پایش به نقاط مختلفی از شهر که در محدوده حریم شهر تهران است مراجعه میکند و موضوعات را طبق چک لیست و صحبتهای از پیش مطرح شده درباره محل و مشکل مورد نظر را تجزیه و تحلیل یا بررسی قرار میدهند همچنین این بازدیدها با حضور کارشناسان و بهصورت کاملا عملیاتی و اجرایی انجام می شود.
وی اضافه کرد: برخی مواقع این بازدیدها و گشت و پایشها اقدامی در جهت بهبود کیفیت محیط زیست شهری است و بهمنظور تسریع در مراحل و رصد فرایند اجرایی یک پروژه زیست محیطی صورت میگیرد تا از مطابقت فرایند اجرایی این پروژهها با استانداردهای روز اطمینان حاصل شود. این نوع بازدیدها به پروژههای کوچک مقیاس، پروژههای منطقهای و پروژههای فرامنطقهای دستهبندی میشوند.
خزایی ضمن یادآوری اینکه برنامه گشت و پایشهای اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران بهصورت هفتگی و با برنامهریزی قبلی صورت میگیرد، خاطرنشان کرد: در موارد خاصی مانند دریافت پیامی از سوی شهروندان یا شکایتی از آلایندگی صنایع و مشاغل دیگر در قالب سامانه ۱۳۷، این موارد به اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران یا بازوهای اجرایی اداره محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری در مناطق ۲۲ گانه ارجاع داده میشود.
وی تاکید کرد: این دسته گشتهای نظارتی نابههنگام، از قبل پیشبینی نشده و بلافاصله بهصورت میدانی اتفاق میافتد تا در صورت لزوم از آلایندهای که در آب، هوا یا خاک منتشر میشود نمونهبرداری و اندازهگیری صورت گیرد و از طریق آزمایشگاههای معتمد بررسی و در نهایت درباره نمونهها نتیجهگیری و در زیمنه واحدهای آلاینده تصمیمگیری شود.
معاون راهبری و نظارت اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران درباره سایر معیارهای انتخاب مکانها و موضوعاتی که مورد گشت و بازدید اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری قرار میگیرد، گفت: یکی از معیارهای ما براساس چالش و مشکلات خردی است که پیشبینی میشود در صورت رسیدگی نکردن به آنها در آینده ممکن است به یک چالش بزرگ شهری یا فرامنطقهای تبدیل شود مانند وضعیت فاضلابهای مجتمعهای مسکونی منطقه ۲۲ که بیتوجهی به آن میتواند آن را در آینده به یک چالش بزرگ تبدیل کند.
خزایی اضافه کرد: از دیگر معیارهای انتخاب محل یا مشکلاتی که باید مورد بازدید و نظارت قرار بگیرند معضلات، مشکلات و چالشهای زیست محیطی موجود هستند که گاهی سالهاست وجود دارند مانند برخی صنوف یا واحدهای صنعتی آلاینده که در محدوده مناطق ۲۲ گانه شهر تهران و اطراف آن قرار دارند.
وی ادامه داد: برخی از این واحدهای آلاینده در راستای بهبود کیفیت یا فرایند تولید خود اقداماتی انجام دادهاند و شاید تاکنون به نتیجه مورد نظر نرسیدهاند اما برخی دیگر هیچ اقدامی در این راستا نکردهاند. این واحدها از سوی این اداره مورد بازدید و نظارت قرار میگیرند و اخطاریه دریافت میکنند سپس در مراحل بعد از آنها شکایت و برای آنها پروندههای ساماندهی تشکیل میشود و در نهایت به سازمان حفاظت محیط زیست کشور یا اداره کل محیط زیست استان تهران ارجاع داده میشوند.
معاون راهبری و نظارت اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران درباره مهمترین چالشهای محیط زیستی شهر تهران که در اولویت برنامههای شهرداری نیز قرار دارند، اظهار کرد: از مهمترین چالشهای زیست محیطی شهر تهران در سطح کلان میتوان از مشکلات آلودگی هوا، آلودگیهای صوتی و آلودگی خاک نامبرد اما از مشکلاتی که تعدد بیشتری در مناطق مختلف شهر تهران دارند میتوان به مساله بوی نامطبوع شهر تهران که در ایام محدودی از سال توسط شهروندان تهرانی احساس میشود و معضل رهاسازی فاضلابهای مسکونی و صنعتی برخی مناطق پایتخت در فضاها، محدودهها یا مسیرهای شهری اشاره کرد.
خزایی در پایان صحبتهای خود با بیان اینکه وضعیت پسماند شهر تهران نیز موضوع مهمی است که از سوی شهروندان نیز قابل لمس است، تصریح کرد: در زمینه بهبود وضعیت پسماند شهر تهران لازم است توسعه و ترویج فرهنگ تفکیک از مبدا زباله را ما شهروندان ایرانی از خود آغاز کنیم و ابتدا تا جای ممکن حجم پسماند تولیدی و استفاده از کیسههای پلاستیکی را کاهش دهیم سپس بهمرور زبالههای تولیدی خود را تفکیک و بهصورت تفکیک شده به شهرداری تحویل دهیم. توسعه و ترویج این فرهنگ در اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران دنبال میشود و سازمان مدیریت پسماند شهر تهران نیز طرحهایی را در این راستا آغاز و اجرایی کرده است.ود.