روزنامه اعتماد: شاخص بورس تهران با ريزش 23هزار واحدي حالا به پايين «كف مقاومتي» 1.5 ميليون واحدي رسيد و در واقع «هسته سخت» بورس روز گذشته شكست تا شاخص به پايينترين سطح خود از تير ماه سال جاري تاكنون برسد. در بازار سرمايه برعكس بازار ارز و سكه، انتظارات منفي موجب روند نزولي شاخص بورس و خروج سرمايهگذاران خُرد بازار شده است.
با اينكه قيمت دلار همچنان براي ورود به كانال 30 هزار توماني با مقاومتهايي روبهرو شده اما در بورس اوضاع برعكس است و همزمان با خبر منتشرشده «بلومبرگ» مبني بر «وضع تحريمهاي شديدتر» در ۸۵ درصد نمادها كاهش قيمت رخ داد. «بلومبرگ» در خبري كه بامداد سهشنبه(به وقت تهران) منتشر كرده مدعي شده كه «دولت ترامپ در نظر دارد معدود منافذ مالي موجود در تحريمها كه به دولت ايران اجازه كسب درآمد ميدهند را مسدود كند.»
علاوه بر اين به نوشته اين رسانه «ترامپ يك هدف سياسي و انتخاباتي را نيز دنبال ميكند و آن بياثر كردن وعده «جو بايدن» نامزد حزب دموكرات براي بازگشت به برجام در صورت پيروزي در انتخابات رياستجمهوري ماه نوامبر است.» برخي كارشناسان انتشار اين خبر را نوعي سيگنال تشديدكننده «انتظارات منفي» در بازارها يك ماه مانده به انتخابات امريكا عنوان ميكنند و معتقدند كه با توجه به سختتر شدن مسير برداشتن تحريمها ممكن است شرايط براي بازار ارز و بورس كاملا متفاوت پيش برود.
پرواز سكه در روزهاي گراني
با كاهش سود بانكي و ريزشهاي مكرر بورس و خروج سرمايه از اين بازار، بسياري از افراد براي حفظ سرمايهشان به سمت بازار ارز رفتهاند؛ اما بالا بودن قيمتها و البته سختتر شدن خريد و فروش به دليل تعادل پايين عرضه و تقاضا در بازار ارز، خريداران را به سمت بازار طلا و سكه برده است.
بيشتر افراد در ايران نيز براي حفظ ارزش سرمايهشان و به دليل خاصيت نقدشوندگي سريع و بدون محدود بودن در بخش طلا مشغول به سرمايهگذاري در اين حوزه هستند و گاهي سودهاي كلاني نيز عايدشان ميشود و معمولا افرادي كه به دنبال سرمايهگذاري روي طلا هستند، قصد دارند تا سراغ سرمايهگذارياي بروند كه در آن ريسك كمتري وجود داشته باشد.
سرمايهگذاري و خريد سكه به دليل نداشتن اجرت ساخت جزو محبوبترين گزينههاي فيزيكي سرمايهگذاري است و افراد عادي تمايل زيادي دارند در اين بخش سرمايهگذاري انجام دهند اما قيمت سكه اين روزها به قدري بالا رفته كه حتي خريد يك سكه هم در توان مالي هر كسي نيست.
كاهش ارزش پول ملي بهاي طلا را صعودي كرد
عبادالله محمدولي فعال بازار طلا و عضو انجمن صنفي كارفرمايان صنعت طلا و جواهر در خصوص رشد قيمت سكه و طلا در بازار به «اعتماد» ميگويد: در حال حاضر قيمت سكه تا مرز 14ميليون تومان افزايش يافته و اين اتفاق به تضعيف پول ملي برميگردد به گونهاي كه ريال در مقابل ساير ارزها سير نزولي داشته و اين موضوع روي بازار طلا و سكه نيز بيتاثير نبوده است.
او با بيان اينكه قيمت طلا و سكه اين روزها ملتهب است، ادامه ميدهد: يكي از عوامل اين اتفاقات و رشد صعودي قيمتها موضوع تحريمهاست كه نميتوان تاثير آن را انكار كرد اما آنچه در اين ميان جاي تاسف دارد اين است كه در بخش صنايع مولد در كشوركمكاري شده اين در حالي است كه اين صنايع ميتوانند موجب اشتغال و افزايش صادرات در كشور شوند. محمدولي با ابراز تاسف از كاهش ارزش پول ملي كشور در ادامه ميگويد: از زمان شيوع ويروس كرونا اقتصاد جهاني با چالشهاي بسيار زيادي همراه شده و اقتصاد بسياري از كشورها از جمله ايران وارد ركود شده و توليد و اشتغال نيز با روند بسيار كاهشي همراه شدند. در چنين وضعيتي رشد اقتصادي در بسياري از اقتصادهاي جهان منفي بود كه اين مساله منجر به كاهش ارزش پول ملي اين قبيل از كشورها شد.
او ميگويد: در دوران ركود بسياري از افراد براي حفظ قدرت خريد خود به خريد طلا رو ميآورند اما اين را هم بايد در نظر گرفت كه در دوران ركود كاهش تقاضا براي طلا نيز مشاهده ميشود و اين احتمال وجود دارد كه اگر دامنه بيماري كوويد 19 كنترل نشود به بازارهاي مالي صدمه وارد ميشود و دوباره يك واكنش منفي را در بخش طلا رخ خواهد داد.
رشد 300 هزار توماني در يك هفته
او در ادامه با اشاره به رشد 300 هزار توماني قيمت يك مثقال طلا طي يك هفته ميگويد: در اين مدت اندك، بهاي هر مثقال طلا از 5 ميليون و 270 هزار تومان يكباره به 5 ميليون و 580 هزار تومان رسيد و قيمت سكه هم تا مرز 14 ميليون تومان بالا رفت.
محمدولي با اشاره به افت بهاي اونس جهاني نيز ميگويد: هميشه با توجه به اتفاقات، بحرانها و تصميمهاي سياسي در جهان قيمت فلزات نيز دچار نوسان ميشود. اگر قيمت اين فلز با ارزش نيز دچار نوسان شده و در بازار جهاني افزايش يا كاهش پيدا كند در زماني اندك تاثيرش را روي قيمت طلاي داخلي ميگذارد و سرمايهگذاران نميتوانند در تحليلها از تاثيرات آن غافل باشند.
او ادامه ميدهد: در حالي كه در يك ماه گذشته قيمت اونس جهاني بين 1968 تا 1970 دلار بود طي روزهاي گذشته سير نزولي داشت و به 1838 دلار رسيد اما مجددا به كانال 1880دلار رسيده است و اين تقويت قيمت اونس نشان ميدهد موسسات مالي در كشورهاي اروپايي و امريكايي براي رقابت با يكديگر و حفظ ارزش پول مليشان در مقابل طلا به دنبال ذخيرهسازي طلا هستند.
او در مورد سرمايهگذاري در بخش طلا نيز ميگويد: در مقطعي از زمان به دليل عدم پرداخت اجرت ساخت، خريد «طلاي آب شده» بسيار زياد شد بهطوريكه بيشتر معاملات را به خود اختصاص داد اما در حال حاضر تقاضا براي خريد طلاي آبشده مانند گذشته نيست و اين مساله كمتر از قبل شده و پيشنهاد ما به مردم خريد سكه به جاي طلاي آب شده است. اين عضو انجمن صنفي كارفرمايان صنعت طلا و جواهر با اشاره به خريد ملك از سوي ايرانيها در تركيه براي حفظ سرمايهشان ميگويد: اين موضوع يك هشدار است و نشان ميدهد افراد به دنبال سرمايهگذاري امن هستند و چرا اين حجم از سرمايهگذاريها نبايد در داخل كشور خودمان انجام شود؟ كشوري كه اقتصاد آن ثبات نداشته باشد، باعث ميشود كه مردم آن سراغ مواردي براي سرمايهگذاري بروند كه حداقل مطمئن شوند آينده سرمايهشان تضمين شده است.
يكي از تبعات كاهش نرخ بهره كه در حال حاضر اكثر كشورهاي دنيا با آن مواجهاند،كاهش ارزش پول ملي است و همين امر سرمايهگذاران را به سمت بازارهاي فلزات گرانبها به خصوص طلا هدايت ميكند. به نظر ميرسد در اين مدت نوسان بالاي نرخ ارز موثرترين عامل افزايش قيمتها در بازار طلا بوده و موجب شده طي ماههاي اخير ارزش طلا روندي صعودي داشته باشد و انتظار ميرود كه اين روند در هفتههاي آتي به دليل تهديدات شيوع كوويد ۱۹ و افزايش اونس جهاني همچنان ادامه داشته باشد. تاثير انتخابات امريكا بر بازارهاي اصلي ايران نيز يكي از پرسشهاي كليدي افرادي است كه براي حفظ ارزش داراييشان، آن را به بازارهاي مختلف منتقل كردهاند.
مناقشات درباره انتخابات رياستجمهوري امريكا در حال افزايش است و طلاي جهاني نيز ريسك انتخابات امريكا را پيش روي خود دارد و اين مساله ميتواند محركي براي برگشت طلا به سوي نرخهاي بالاتر باشد. جدا از ريسكهاي مربوط به انتخابات امريكا تحليلگران اين بازار باز هم چشمانداز قيمتي طلا را صعودي ميدانند و مهمترين علت آن هم پايين ماندن نرخهاي بهره براي مدت نسبتا طولاني است.