مهر: عضو هیأت علمی گروه زیستفناوری پژوهشکده علوم و صنایع غذایی گفت: زرشک بیدانه یکی از محصولات بومی و انحصاری کشورمان است که از این محصول و فرآوردههای آن میتوان در درمان برخی بیماریها از جمله اختلالات و بیماریهای کبدی سود برد.
دکتر احمد بالندری با اشاره به شرایط زندگی امروزی در شهرهاي بزرگ اظهار داشت: بیشتر افراد در معرض خطر ابتلا به اختلالات کبدی ناشی از آلودگي هوا، مصرف مواد غذایي فرآوری شده حاوی مواد نگهدارنده و استفاده از محصولات كشاورزي و دامی دارای باقیمانده سموم و ترکیبات شیمیایی قرار دارند.
وی اضافه کرد: گسترش ابتلا به بیماریها و اختلالات کبدی در سالهای اخیر، ضرورت توجه بیشتر به گیاهان بومی مفید و موثر در پیشگیری و درمان این بیماریها را دو چندان کرده است. تحقیقات نشان دادهاند عصاره میوه زرشک، اثرات محافظتی بر آسیبهای کبدی ناشی از دیابت دارد.
عضو هیأت علمی گروه زیستفناوری پژوهشکده علوم وصنایع غذایی تصریح کرد: مطالعات اخیر حاکی از این است بربرين که میزان آن در ریشه و پوست ساقه زرشک بسیار بالاست يك نوع آنتيبيوتيك بسيار قوي است که هنگامیکه با ماده ديگري بنام متوكسيهيدنوكارپين یاMHC (تهیه شده از عصاره برگ زرشك )، مخلوط شود ترکیبی بدست ميآيد كه ميتواند باكتريهايي كه به درمان مقاوم شدهاند به ویژه باكتريهايي كه در بيمارستانها و مراكز درماني به عنوان عامل عفونتهای بيمارستاني شناخته ميشوند را از بين ببرد.
بالندری زرشک بی دانه را با حدود 13 هزار هکتار سطح زیر کشت به عنوان یک محصول مهم اقتصادی در خراسان مطرح کرد و افزود: پژوهشکده علوم و صنایع غذایی نخستین مرکز تخصصی است که مطالعات گوناگونی روی این محصول انجام داده، این مطالعات از سال 1368 تاکنون در زمینه های مختلف از جمله فرآیند و بستهبندی، تهیه نوشابه زرشک، روشهای سهولت برداشت محصول، تربیت و هرس درختچه و استخراج ترکیبات موثره دارویی از اندامهای گیاه، در این پژوهشکده انجام شده است.
وی خاطر نشان کرد: نخستین باغ کلکسیون زرشک که در دنیا بینظیر است نیز در این پژوهشکده در سال 1377 در مشهد احداث شده که بیش از 30 نوع زرشک بومی کشور در این باغ کلکسیون وجود دارد که تاکنون چندین طرح پژوهشی در آن انجام شده است.
عضو هیأت علمی گروه زیست فناوری پژوهشکده علوم وصنایع غذایی با اشاره به اهمیت محصول زرشک بیان کرد: طی دو دهه اخیر پژوهش های مقدماتی در استفاده از میوه زرشک بی دانه در تهیه فرآوردههای غذایی مثل ژله، سس، مارمالاد، آب میوه، نوشابه، کنسانتره و پودر رنگي خوراكي انجام شده که از نتایج آنها میتوان در تولید این فرآورده ها در صنایع غذایی کشور استفاده کرد.
وی افزود : همچنین آنتوسیانین و ترکیبات فنولیک موجود در زرشکهای دانه دار، آنتیاکسیدانهای طبیعی مناسب برای جایگزینی انواع سنتزی وارداتی هستند که میتوان از آنها در صنایع غذایی استفاده کرد.
بالندری با بیان اینکه مصرفکنندگان خارجی به دلیل محدود بودن میزان صادرات این محصول بومی، آشنایی کمی با زرشک دارند متذکر شد: افزایش صادرات زرشک بیدانه در گرو شناخت کامل ویژگیهای این محصول، اصلاح روش های تولید، فرآوری و بستهبندی زرشک با فناوریهای نوین ، پژوهشهای گسترده در زمینه تولید فرآوردههای مختلف غذایی و دارویی از آن و معرفی فراوردههای زرشک به بازارهای جهانی با توجه به استانداردهای ملی و بینالمللی است.
وی اضافه کرد: امروزه توجه به غذا داروها که علاوه بر نقش تغذیهای، ویژگی سلامتبخشی نیز دارند رو به افزایش است و محصول زرشك داراي تركيبات زیست فعال با اثرات درمانی است ، لذا مي توان فرآورده هاي غذا دارویی متنوعی را از آن تهیه و به بازارهای جهانی ارائه کرد.