فارس: ورزش کردن به طور منظم موجب سلامت قلب و عروق و بهبود حافظه برای افراد بیش از 55 سال میشود حتی اگر یک پیاده روی ساده باشد و باعث جلوگیری از کاهش تواناییهای روانی ناشی از پیری میشود.
این اولین مطالعه به دست آمده در بزرگسالان سالم بالای 55 سال است و نشانههایی طبیعی از آتروفی هیپوکامپ ناحیه مغز است که نقش مهمی در حافظه دارد؛ محققان دانشگاه پیتسبورگ پنسیلوانیا، ایلینویز در شمال و رایس در جنوب تگزاس نویسندگان مشترک این مطالعه هستند.
تحقیقات قبلی نشان داده است که این منطقه از مغز به طور طبیعی در طول بزرگسالی باریک میشود و تأثیر آن بر روی حافظه و افزایش خطر ابتلا به زوال عقل دارد.
برای این پژوهش آنها 120 نفر بین 55 تا 80 سال از افراد کم تحرک که از زوال عقل رنج میبرند را مورد آزمایش قرار دادند؛ نیمی مدت 40 دقیقه و سه بار در هفته یک برنامه پیاده روی متوسط داشتند در حالی که نیمی دیگر تنها تمرینات انعطاف پذیری انجام میدادند.
قبل از شروع آزمایش، پایان شش ماه و پایان 12 ماه MRI از مغز آنان گرفته شد؛ در این آزمایشها محققان دریافتند شرکت کنندگان با راه رفتن به طور منظم حجم هیپوکامپ چپ و راستشان افزایش پیدا کرده است؛ یعنی پس از یک سال 2.12% و 1.97درصد افزایش داشته است؛ در مقابل گروه دیگر 1.40 و 1.43 درصد از همان دو منطقه مغز کاهش پیدا کرده بود.
به گفته این محققان ورزشهای قلبی و عروقی موجب افزایش سطح پروتئین نوروتروفین میشود؛ نوروتروفین مادهای است که باعث تقویت و تحریک و رشد نورونها شده و موجب زنده ماندن و بازسازی سلولهای عصبی نیز هست؛ این ماده برای به خاطر سپردن و حافظه ضروری است.
همچنین آنها دریافتند که افزایش حجم هیپوکامپ با افزایش این پروتئین در خون همراه است؛ «کرک اریکسون» استاد روانشناسی در دانشگاه پیتسبورگو سرپرست این پژوهش میگوید: ما فکر کردیم آتروفی هیپوکامپ در پیری تقریباً اجتناب ناپذیر است اما این مطالعه نشان داده است که ورزش قلبی- عروقی حتی در حد متوسط و به مدت یک سال میتواند ساختار مغز را افزایش دهد و در این مرحله پیری قابل تغییر است.