خبرگزاری تسنیم: گلهای جعفری کوچک برنگ مایل به سبز و بصورت چتری است میوه آن کوچک به درازای 2 میلیمتر و به قطر یک میلیمتر و دارای بوئی معطر است.
ترکیبات شیمیایی:
از برگ و تخم جعفری بوسیله تقطیر با بخار اسانسی گرفته می شود که سبیار معطر است و ر غذاها بکار می رود . اسانس برگ جعفری چون به مقدر بسیار کم بدست می آید گران است .
اسانس تخم جعفری کمی بوی تلخ درد که زیاد مرغوب نیست . از 100 کیلوگرم تخم جعفری حدود 2 کیلوگرم اسانس بست می آید که از آن در صنعت عطر سازی و کنسروسازی استفاده بعمل میآید .
ریشه جعفری معطر طعم آن تقریبا مانند برگ آن است .
در صد گرم برگ جعفری مواد زیر موجود است :
آب 85 گرم
پروتئین 3/5 گرم
مواد چرب 0/6 گرم
مواد نشاسته ای 7 گرم
کلسیم 200 میلی گرم
فسفر 65 میلی گرم
آهن 6/2 میلی گرم
سدیم 25 میلی گرم
پتاسیم 725 میلی گرم
ویتامین آ 8500 واحد بین المللی
ویتامین ب 1 0/12 میلی گرم
ویتامین ب 2 0/25 میلی گرم
ویتامین ب 3 1/2میلی گرم
ویتامین ث 170 میلی گرم
خواص داروئی:
خواص تخم جعفری
تخم جعفری از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است .
1)ضد نفخ شکم است .
2)شریان ها و رگ ها راتمیز می کند .
3)ادرار آور و قاعده آرو است .
4)برای درمان تب نوبه بکارمی رود .
5)در قدیم الایم برای سقط جنین شیاف تخم جعفری را در داخل مهبل قرار می دادند.
خواص ریشه جعفری
1)ریشه جعفری اشتها آور است .
2)ادرار آور و قاعده آرو است .
3)سنگ کلیه را دفع می کند .
4)برای درمان اسهال باید 20 گرم ریشه جعفری را در یک لیتر آب دم کرده و تنقیه کنید .
5)دم کرده ریشه جعفری برای درمان تنگی نفس بکار می رود.
6)برای درمان سرخک مفید است .
خواص برگ و ساقه جعفری
1- برای رفع لکه ها و جوش های صورت دم کرده جعفری را روی پوست صورت بمالید .
2-برای روشن شدن رنگ پوست مقدری جعفری را در نیم لیتر آب به مدت 5 دقیقه بجوشانید و صبح وشب صورت خود را با آن بشوئید بعد از یک هفته پوست صورت شما روشن می شود.
3-دم کرده جعفری ضد تب است .
4-دم کرده برگ جعفری برای بواسیر و سنگ کلیه مفید است .
5-خوردن چای جعفری به هضم غذا کمک می کند .
6-بعد از خوردن سیر برای برطرف کردن بوی دهان جعفری بجوید.
7-جعفزی نفس را خوشبو می کند.
8-برای درمان ضرب خوردگی و خون مدرگی له شده برگ و ساقه جعفری را روی عضو ضرب دیده بگذارید .
منبع: پایگاه جامع اطلاع رسانی پزشکان ایران