ایسنا: سردار "تقی مهری" در تشریح جزئیات ماموریتهای پلیس پیشگیری، گفت: پیگیری مسائل انتظامی و امنیت در حوزه فرودگاه، راهآهن، کلانتریها، پاسگاه، فرماندهی انتظامی بخشها، فرماندهی یگانهای حفاظت دولتی، ایستهای بازرسی و یگان امداد بر عهده پلیس پیشگیری ناجاست.
وی با بیان اینکه پلیس پیشگیری در دو حوزه «وضعی» و «اجتماعی» به فعالیت میپردازد، گفت: این پلیس با مشارکت سازمانهای دیگر، پیشگیری وضعی را دنبال میکند، به گونهای که با تشکیل یگانهای حفاظت دستگاهها همچون سازمان زندانها، انرژی هستهای، میراث فرهنگی، جنگلداری و ... در این راه مهم قدم برداشتهایم و با کمک این یگانها که تحت نظر پلیس بوده، اما برای مراقبت و حفاظت فیزیکی و تجهیزات دیگر دستگاهها، در اختیار هستند نسبت به پیشگیری از وقوع جرم، اقدام میکنند.
رییس پلیس پیشگیری ناجا با بیان اینکه این یگانهای حفاظت دستگاهها در راستای پیشگیری از وقوع جرم و در جهت پیشگیری وضعی تشکیل شدهاند، گفت: پس از آنکه قانونی مبنی بر اینکه هیچ دستگاه دولتی حق داشتن نیروی مسلح و گارد را ندارد تصویب شد، تمامی این نیروهای مسلح به صورت یگان حفاظت در نیروی انتظامی ادغام شدند و تحت پوشش و کنترل پلیس، به فعالیت خود ادامه دادند.
وی با بیان اینکه ماموران یگان حفاظت دستگاهها، آموزشهای لازم را از سوی پلیس پیشگیری دریافت کردهاند، گفت: تشکیل یگانهای حفاظت، نمونه بارزی از مشارکت پلیس با سایر دستگاهها در راستای پیشگیری وضعی است.
آموزش45هزارنگهبان محله
مهری همچنین به تشکیل موسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی در سطح کشور اشاره کرد و گفت: در این طرح نیز بازنشستگان نیروی انتظامی میتوانند نسبت به تشکیل موسسات خدمات حفاظتی اقدام کنند؛ به گونهای که در حال حاضر 45 هزار نگهبان محله در سطح کشور به فعالیت میپردازند و مردم میتوانند برای حفاظت از مجتمعهای تجاری، مسکونی، محل کار، کوچه و ... خود از حضور این افراد که توسط پلیس آموزش دیده و تحت کنترل و نظارت ناجا هستند، اقدام کنند.
رییس پلیس پیشگیری ناجا همچنین به اهمیت پیشگیری اجتماعی از طریق مشارکت مردم در طرحهای پلیس اشاره کرد و گفت: بار اصلی طرحهای امنیت محله محور بر دوش مردم است و اطلاعات آنان، ما را در پیمودن راه کمک میکند.
حضورپلیس پیشگیری درتلویزیون و رادیو
وی همچنین به آموزش همگانی پلیس پیشگیری در مدارس، صنوف مختلف و مجتمعهای مسکونی و تجاری اشاره کرد و گفت: روسای کلانتری، پاسگاه و فرماندهان بخش، از روشهای مختلف نسبت به آموزش همگانی و کاهش آسیبهای اجتماعی اقدام میکنند که این مهم در راستای آگاهسازی مردم انجام میگیرد.
مهری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ظرفیت رسانهها برای افزایش آگاهیهای مردم در زمینه آسیبهای اجتماعی، گفت: پلیس با تهیه مستندات مختلف، در قالب برنامههای تلویزیونی همچون «نفس عمیق»، «درنگ» و ... اقدام به آموزش مردم میکند که در همین راستا فیلم تلویزیونی تحت عنوان «سیب ترش» و «تعبیر خواب» که محصول معاونت اجتماعی پلیس پیشگیری بود نیز پخش شد.
وی با بیان اینکه پلیس به دنبال تهیه سریال با محوریت پیشگیری از وقوع جرم است، گفت: فعالیتهای اجتماعی و پیشگیرانه پلیس به همین جا ختم نشده و 8000 دقیقه برنامه رادیویی در قالب 1500 برنامه در این مدت به روی آنتن رفته و 18 هزار دقیقه در قالب 130 برنامه تلویزیونی نیز در زمینههای مختلف در بحث آموزش همگانی و پیشگیری از جرم، پخش شده است.
سازش160هزارپرونده در کلانتری
به گفته مهری، پلیس پیشگیری با توزیع بروشور، تراکت و حتی روزنامه دیواری بحث اطلاعرسانی در مورد پیشگیری از جرایم را در دستور کار خود قرار داده است.
رییس پلیس پیشگیری ناجا همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت پیشگیری از وقوع جرم و صلح و سازش در زمان بروز اختلافات، گفت: در کلانتریها واحد مشاوره و مددکاری راهاندازی شده است و بر همین اساس در امسال 160 هزار پرونده منجر به صلح و سازش شده است و در این واحد مددکاری 260 هزار مشاوره تلفنی و حضوری در حوزه پیشگیری از اعتیاد و ... به مردم ارائه شده است.
مهری همچنین با بیان اینکه فعالیت مراکز مشاوره و مددکاری در راستای پیشگیری از جرم و فساد بسیار موثر بوده است، گفت: توسعه پیشگیری از وقوع جرم، به عنوان یک راهبرد اساسی در دستورکار پلیس پیشگیری قرار دارد. در همین راستا افزایش مشارکت مردم و پاسخگویی به مراجعین در ردههای مختلف و افزایش کیفیت خدمات در دستورکار قرار دارد.
تاثیر معماری شهری در کاهش بروز جرایم
رییس پلیس پیشگیری ناجا با بیان اینکه اتخاذ سیاست کلان در حوزه پیشگیری از وقوع جرم باید در سطح کشور رخ دهد، گفت: در بسیاری از جرایم هنگامی که ریشهیابی میکنیم، به مسائلی در حوزه اشتغال، فقر، عدم ازدواج و ... میرسیم که باید در راستای کاهش جرایم، این سیاست کلان در دستورکار قرار گیرد و همه دستگاهها با تمام قوا به صحنه بیایند وگرنه پیگیری این موضوع از دست یک ارگان خارج است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت بحث مهندسی و معماری شهری اشاره کرد و گفت: این مساله در پیشگیری از وقوع جرم بسیار اهمیت دارد؛ به گونهای که اگر اصول حفاظتی و ایمنی در پارکها، مجتمعهای مسکونی، تجاری و ... مد نظر قرار نگیرد، قطعا جرایم افزایش مییابد.
مهری با اشاره به تعامل پلیس با سایر دستگاهها از جمله استانداریها و شهرداریها در راستای تعیین معماری شهری در کاهش وقوع جرایم، گفت: کارشناسان پلیس متناسب با شرایط جغرافیایی هر منطقه، در بحث پیشگیری از جرم یک اقدام خاص انجام میدهند که این مساله بسیار موثر است.
رییس پلیس پیشگیری ناجا با بیان اینکه پلیس در زمینه طراحی و مهندسی ساختمانها، مقالات و پژوهشهای زیادی انجام داده است، گفت: همکارانم در شورای تامین شهرستان و استانها نظرات کارشناسی و انتظامی خود را در مورد ساخت و سازهایی که قرار است صورت گیرد، به استانداری، فرمانداریها و مسئولان شهری اطلاعرسانی میکنند.
وی با بیان اینکه توجه به مسائل ایمنی و حفاظتی در زمان صدور پرونده در راستای پیشگیری از جرم، مهم و اساسی است، گفت: ما نظرات کارشناسی خود را با شهرداریها در میان گذاشتهایم که خوشبختانه همراهی خوبی را در این زمینه شاهد بودیم.
مهری همچنین به برنامههای مشترک شهرداری و پلیس اشاره کرد و گفت: در ساماندهی مناطق جرمخیز، ساماندهی کارتنخوابها و حضور فیزیکی ماموران در پارکها و ... از جمله اقدامات مشترک پلیس و شهرداریهاست.
نظر پلیس در نصب بیلبوردهای تبلیغاتی
رییس پلیس پیشگیری ناجا در مورد نظر پلیس در نصب بیلبوردهای تبلیغاتی نیز گفت: همکاران ما در حوزه راهور جلسات زیادی با اعضای شورای ترافیک داشتهاند که بر اساس آن برای پیشگیری از تصادفات، برخی از بیلبوردها و مطالب تصویری باید حذف و یا جابجا شوند.
وی همچنین در مورد نصب دوربین در مناطق جرمخیز نیز با بیان اینکه در سطح کشور استفاده و نصب دوربین برای برخی از صنوف همچون طلافروشی، بانک و ... با نظر پلیس انجام میگیرد، گفت: پلیس در صورت لزوم از تصاویر این دوربینها نیز بهره میگیرد.
مهری با بیان اینکه نقطهیابی نصب دوربین توسط برخی صنوف با نظر کارشناسان انتظامی صورت میگیرد و پلیس نیز از این تصاویر بهرهمند میشود، گفت: تمامی بانکها به مراکز پلیس متصل هستند و در صورت بروز سرقت و یا مشکل خاص، زنگ اخبار در کلانتری مربوطه به صدا درمیآید و پلیس میتواند استفاده حداکثری از تصاویر دوربینها داشته باشد.
رییس پلیس پیشگیری ناجا در مورد روند رسیدگی به تهدیدات مردمی، گفت: اگر کسی ادعا کند که مورد تهدید قرار گرفته و خواستار مراقبت ویژه باشد، پلیس نمیتواند مستقیما نسبت به محفاظت فرد اقدام کند. اما برای کاهش زمینههای جرم میتواند به مراکز مددکاری و مشاوره مراجعه و در غیر این صورت شورای تامین شهرستان و استان، محل اخذ تدابیر لازم در این مورد است.
وی همچنین در مورد استفاده از خدمات الکترونیکی و در راستای پاسخگویی هر چه مناسبتر به مردم، گفت: بر اساس همکاری فی ما بین قوه قضاییه و پلیس، ارائه خدمات و ارسال پروندههای الکترونیکی در دستور کار قرار گرفته است که خوشبختانه اقدامات نرمافزاری و سختافزاری در حال تکمیل است و امیدواریم این سامانه به زودی مورد بهرهبرداری قرار گیرد که با راهاندازی این سامانه، دیگر نیازی به ارسال پروندههای کاغذی نیست و رفت و آمدهای مردم از مرجع قضایی به کلانتری حذف خواهد شد.
جزییات طرح مکنا در پلیس پیشگیری
به گفته مهری، راهاندازی طرح ارسال پروندههای الکترونیکی علاوه بر افزایش سرعت در خدمات قضایی، موجب حذف رفت و آمدهای مردم میشود.
رییس پلیس پیشگیری ناجا همچنین در مورد سرانجام طرح مکنا (مدیریت کیفیت نیروی انتظامی)، گفت: این طرح ابتدا در کلانتریها به اجرا درآمد و پلیس برای اجرای هر چه بهتر این طرح، ضمن تشکیل کارگروههای مختلف، به تحقیق و بررسی پرداخت؛ به گونهای که با تصویب این طرح دائمی، بهسازی ویژه محیط کلانتری و همچنین ارتقای سطح آگاهیهای ماموران در دستورکار قرار گرفت.
وی با بیان اینکه نیروی انتظامی در طرح مکنا برنامه ویژه ردههای اجرایی، کلانتریها و پاسگاهها را طراحی کرد، گفت: در این طرح به بهسازی محیط و زیباسازی فیزیکی ساختمانها و همچنین فراهم کردن محیط مناسب برای کارکنان، ارباب رجوع و حتی متهمان در دستورکار قرار گرفت؛ به گونهای که در تمامی تحت نظرگاههایی که متهم به دستور مقام قضایی در آن نگهداری میشود، رعایت حقوق شهروندی الزامی است و باید محیط مناسبی برای آنها در سطح کشور فراهم شود که این مهم در اکثر کلانتریهای مراکز استانها و کلانشهرها اجرایی شده و بزودی به سایر کلانتریهای کشور تسری مییابد.
رییس پلیس پیشگیری ناجا با بیان اینکه توجه به منابع انسانی و افزایش توانایی و آگاهی آنها در قالب برگزاری دورههای استانداردسازی رفتار پلیس در طرح مکنا پیشبینی شده است، گفت: تمامی پلیسهای تخصصی ملزم به حضور در این کلاسها که با حضور اساتید مجرب برگزار میشود، هستند.
مهری با بیان اینکه دورههای استانداردسازی رفتار پلیس در سطح استانی، منطقهای و محلی برگزار میشود، گفت: 45 هزار نفر از پرسنل پلیس پیشگیری در این طرح شرکت کردهاند و تا پایان برنامه پنجم توسعه نیز این طرح در دستور کار قرار دارد.
وی با اشاره به اثرات مطلوب برگزاری دورههای استانداردسازی رفتار پلیس، گفت: ماموران پلیس در این دورهها میآموزند که چگونه با مراجعهکنندگان و متهمان، رفتار اسلامی و مناسب داشته باشند.
رییس پلیس پیشگیری ناجا با بیان اینکه بحث اصلاح فرآیندها در دستور کار پلیس در طرح مکنا قرار دارد، گفت: پاسگاهها و کلانتریها در حوزه ارائه خدمات انتظامی و قضایی، سالها فعالیت داشته و حالا با توجه به گسترش تکنولوژی و ... نیاز به بازنگری در فرآیندهای پلیسی احساس میشود که بر همین اساس اقدام به نصب تابلو و نمودار بر اساس موضوعات مهم کلانتریها کردهایم؛ به گونهای که برای تسهیل در خدمترسانی به مردم، چگونگی پیگیری موضوعات مختلف همچون سرقت، نزاع و ... به صورت تابلو و نمودار برای مردم ترسیم شده است که این افراد به محض ورود به کلانتری، در جریان کلی نحوه پیگیری پرونده خود قرار میگیرند.
وی همچنین با اشاره به تاسیس دبیرخانه مکنا، گفت: نحوه پیگیری طرح مکنا مرتبا توسط این دبیرخانه مورد رصد و بازرسی قرار میگیرد و در صورت اجرای هر چه بهتر این طرح، به کلانتری و یا پاسگاه، گواهینامه اعطا میشود.
اعطای گواهینامه به کلانتریها
مهری در تشریح اعطای گواهینامه به کلانتری و پاسگاهها، گفت: کلانتریها سه گواهینامه در حوزه بهسازی، اصلاح فرآیند و استانداردسازی رفتار پرسنل اعطا میشود که بر اساس ارزیابیهای دبیرخانه مکنا، این گواهینامه در سه حوزه مذکور اعطا میشود که کسب این گواهینامه در رتبهبندی کلانتریها بسیار حائز اهمیت است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت نقش خبرگزاری و رسانهها در کاهش وقوع جرایم، گفت: رسانهها و به خصوص خبرگزاری ایسنا به دلیل تاثیرگذاری در جامعه، نقش بسیاری در کاهش وقوع جرایم دارند که باید از این ظرفیت رسانهها در پیشگیری از وقوع جرایم و ارتقای آگاهیبخشی به اجتماع در زمینههای انتظامی استفاده کرد.
مهری با بیان اینکه پلیس برای تحقق شعار خود که همان «اقتدار پلیس در سایه مردمداری، قانونمداری و روزآمدی» است، باید از ظرفیت و پتانسیل رسانهها استفاده کند، گفت: یقینا کار مشترک پلیس و خبرگزاریها در راستای پیشگیری از وقوع جرم موثر خواهد بود.