نخستوزیر هند با ادعای اینکه اکثر مردم در سراسر جهان از «مهاتما گاندی» رهبر مبارز هند علیه حکومت استعماری بریتانیا شناختی نداشتند تا اینکه فیلمی درباره او ساخته شد، موجی از خشم و نارضایتی ایجاد کرده است.
به گزارش ایسنا، اظهارات «نارندرا مودی»، نخستوزیر هند در مورد گاندی که در این کشور معروف به «پدر ملت» است، در مصاحبهای با کانال خبری ایبیپی (ABP) که سهشنبه پخش شد، واکنش شدید سیاستمداران و رسانههای اجتماعی را برانگیخت. هند در حال حاضر در آخرین مرحله از انتخابات پارلمانی شش هفتهای است که در آن مودی به دنبال سومین دوره نخستوزیری است.
مودی در بخشی از این مصاحبه که چهارشنبه در فضای مجازی وایرال شد، گفت: «مهاتما گاندی روح بزرگی در جهان بود. آیا در این ۷۵ سال مسوولیت ما این نبود که جهان را از وجود مهاتما گاندی آگاه کنیم؟ هیچکس از او خبر نداشت. ببخشید، اما اولین باری که در دنیا درباره او کنجکاوی کرد، زمانی بود که فیلم «گاندی» ساخته شد.»
اشاره نخستوزیر هند به فیلم ۱۹۸۲ «گاندی» به کارگردانی ریچارد آتنبرو، فیلمساز بریتانیایی بود. این فیلم که موفق عمل کرد، هشت جایزه اسکار از جمله «بهترین فیلم» را به خود اختصاص داد. مودی گفت که مشارکت تاریخی گاندی با نلسون ماندلا، رهبر ضد آپارتاید آفریقای جنوبی و مارتین لوتر کینگ جونیور، رهبر حقوق مدنی آمریکا برابری میکند.
گاندی در سال ۱۹۴۸، اندکی پس از استقلال هند از بریتانیا به ضرب گلوله کشته شد. این ترور توسط یک ناسیونالیست هندو انجام شد که گاندی را مسوول تقسیم این کشور به هند و پاکستان دانست.
اظهارنظر مودی انتقاد بسیاری از گروهها از جمله حزب مخالف «کنگره ملی هند» را برانگیخت که در خط مقدم مبارزات استقلال هند قرار داشت.
جیرام رامش، یکی از چهرههای ارشد حزب کنگره ملی هند گفت مودی «میراث» مهاتما گاندی را تضعیف کرده است. او در پستی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «نمیدانم نخستوزیر در حال کنارهگیری، در کدام جهان زندگی میکند.»
پس از آن رسانههای اجتماعی مملو از پستهایی شد که به قدردانی از مهاتما گاندی در زمان حیات و پس از مرگش اشاره میکردند.
یکی از کاربران شبکه ایکس نوشت که گاندی از اوایل قرن بیستم یک نماد جهانی بوده است و «چند کشور بر اساس آرمانهای او استقلال یافتهاند.» او خاطرنشان کرد که گاندی در سال ۱۹۳۱ توسط مجله تایم به عنوان «شخص سال» معرفی شد و در همان سال توسط روزنامه آمریکایی «برلینگتون هاوک-آی» به عنوان «مردی که بیشترین گفتوگوها را در جهان به خود اختصاص داد» معرفی شد.
نخستوزیر هند در جریان مبارزات انتخاباتی پارلمانی این کشور جنجال های زیادی را به راه انداخته است. در ماه آوریل، مودی پس از اینکه مدعی شد که حزب کنگره ملی هند، ثروت کشور را بین «کسانی که فرزندان بیشتری دارند» تقسیم خواهد کرد، به «نفرتپراکنی» متهم شد. ظاهرا منظور مودی مسلمانان بودند.
مودی همچنین هفته گذشته، زمانی که گفت خدا او را برای یک «هدف» فرستاده، اعتراضی را در میان رهبران مخالف برانگیخت. راهول گاندی، رئیس حزب کنگره و رقیب کلیدی مودی، به طعنه گفت که چرا خدا این نخستوزیر را صرفا برای کمک به میلیاردرهایی مانند گوتام ادانی و موکش امبانی انتخاب کرده است.