امام خامنهای، در دیدار اخیرشان با مردم آذربایجان چند توصیه مهم مربوط به انتخابات پیش رو داشتند که دو مورد آن را به رعایت اخلاق و نزاکت یا اجتناب از بداخلاقی اختصاص دادند.
به گزارش ایسنا، رسول سنائیراد در سرمقاله جوان نوشت: ایشان فرمودند: «کسانی که در میدان وارد میشوند، از بددهنی و توهین و سیاهنمایی اجتناب کنند.» و در ادامه نیز تأکید داشتند: «در فضای مجازی به یکدیگر تهمت نزنید و اهانت نکنید. این کارها انتخابات را بیبرکت میکند.»
این توصیههای حکیمانه در آستانه شروع رقابتهای انتخاباتی در پیوند با چند واقعیت قابل فهم بوده و اهمیت آن برای انتخابات و فراتر از آن منزلت و اعتبار فعالان سیاسی و حتی بالاتر از آن فرهنگ سیاسی کشور، روشن میشود. واقعیتهایی، چون؛
۱- درچند انتخابات گذشته متأسفانه برخی نامزدهای انتخاباتی و حامیان سیاسی و حزبی آنها با الگوگیری از رقابتهای سیاسی دموکراسیهای غربی، یک شیوه سریع و آسان حذف رقیب را اهانت، تهمت و بدنامسازی دیده و با عبور از مرزها و خطوط قرمز اخلاقی از توهین و تهمت بهجای نقد رقیب یا اثبات خود استفاده کردهاند که متأسفانه پیامدهای آن تا بعد از انتخابات ادامه داشته و فضای سیاسی را آلوده کرده است.
۲- اهانتها و توهینهایی که در فضای رقابت سیاسی و با هدف حذف یا بهچالش کشاندن رقیب انجام میشود و عموماً آمیخته با غلو و سیاهنمایی است در ساحت گسترده سیاسی و حتی اجتماعی و فرهنگی نیز بازتاب داشته و موجب بیاعتمادی به فعالان سیاسی و کارگزاران و مسئولان نظام شده و خروجی آن فرسایش سرمایه اجتماعی بوده که جبران آن بسیار سخت بوده و هزینههای سنگینی را بر نظام و کشور تحمیل کرده است.
۳- چنین فضایی میتواند موجب احتیاط و بیانگیزه شدن افراد فرهیخته برای ورود به عرصه فعالیت و رقابت سیاسی و محروم شدن این فضا از حضور این افراد و میدانداری عناصر هتاک و بداخلاق شده و همچنین رویه اهانت و تهمت را تداوم و گسترش دهد.
با توجه به همین واقعیتها از یکسو و توصیه رهبر فرزانه انقلاب اسلامی انتظار میرود نامزدها و حامیان آنها در رقابتهای انتخاباتی، نزاکت و اخلاق را مراعات و از اهانت و تهمتزنی و سیاهنمایی علیه رقیب اجتناب نمایند.
اما ضمانتبخشی برای تحقق این توصیهها و ایجاد بازدارندگی تضمینی در برابر این آفت و آلودگی خطرناک و پرهزینه، به جانمایی موضوع در قوانین و ضوابط نظارتی یا شاخصهای تعیین شایستگی افراد و پاسخگو کردن آنان در برابر این بداخلاقی و بینزاکتی گره خورده است.
همچنین دستگاهها و مراکز متولی فرهنگ سیاسی و حتی فرهنگ عمومی جامعه نیز نباید نسبت به این آفت رفتاری در رقابتهای سیاسی بیتفاوت نشسته و از کنار این مسئله ضدفرهنگی عبور کنند. طرح این مسئله توسط رسانهها و تقبیح و بیان پیامدهای منفی و خسارتبار آن برای حفظ وجاهت و اعتبار کشور، یک گام مقدماتی است که درمان و بازدارندگی لازم، مستلزم پیگیری توسط دیگردستگاهها و نهادها میباشد.
اما بیتردید، یک اقدام اساسی برای وا داشتن اشخاص آلوده به این آفت سیاسی-اخلاقی، اقناعسازی رأیدهندگان به لحاظ کردن آن در رفتار انتخاباتی و گزینش نامزدهاست. چنین افرادی چنانچه بدانند که هرگونه تهمتزنی و اهانت آنان در فضای رقابت سیاسی، موجب نفرت و واگرایی رأیدهندگان و کاهش رأی خواهد شد، احتمال اجتناب او از این شیوه رذیلانه و غیراخلاقی به مراتب بیشتر از اصرار به تداوم آن خواهد بود.
اهانت و توهین علیه رقیب در رقابتهای انتخاباتی باید یک منطقه ممنوعه قطعی به حساب آمده و همگان ملزم به رعایت آن گردند.