تحلیلگران میگویند، ماموریت فعلی حضور دریایی و هوایی فرانسه در اردن با نیازهای نظامی استراتژیک آمریکا در ارتباط است که شامل حمایت از امنیت رژیم صهیونیستی و تثبیت امنیت کشتیرانی در دریای سرخ و مبارزه با پهپادها در این منطقه است.
به گزارش ایسنا، فرانسه از حوادث لیبی، سوریه و عراق و ظهور داعش برای تقویت حضور خود در دراز مدت در غرب آسیا استفاده کرد. بعد از اینکه اواسط دهه ۸۰ از آخرین پایگاه خود در لبنان و غرب آسیا عقب نشینی کرد، از نظر نظامی با شعار سازمان ملل و یونیفل فعالیت کردهاست و همچنان به این ماموریت پایبند بوده تا به طور کامل از دامنه مستعمرههای سابق خود در منطقه خارج نشود.
به نقل از پایگاه الخنادق، این کشور تا سال ۲۰۱۴ برای ایجاد پایگاههایی در غرب آسیا تلاش میکرد، اما حضور آمریکا و تناقض در سیاستهای فرانسه و آمریکا در دوره ژاک شیراک، رئیس جمهور فقید فرانسه باعث شد تا فرانسه از سیاستهای آمریکا در منطقه دور شود. به رغم اینکه روابط نظامی فرانسه با بیشتر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس که شامل فروش جنگندهها و سامانههای سلاح دریایی و الکترونیکی است، خوب بوده، اما بدون حضور دائم در این کشورها بودهاست.
بعد از سال ۲۰۱۴ که ائتلاف بینالمللی موسوم به ضد داعش تشکیل شد، فرانسه از این وضعیت برای ایجاد دو پایگاه مهم در الظفره امارات و پایگاه ملک فیصل در پایگاه الرویشد در شهرک المفرق اردن در شمال شرق این کشور استفاده کرد. این منطقه فاصله زیادی با مثلث مرزی عراق، سوریه و اردن و پایگاه التنف در سوریه ندارد.
پایگاه فرانسه در اردن همچنان تا چند روز پیش که امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه از این پایگاه بازدید کرده و با خلبانان و مهندسان فنی فرانسوی در آنجا دیدار کرد، محرمانه مانده بود. در این پایگاه شش جنگنده میراژ و هشت جنگنده رافال و مرکز فرماندهی و کنترل وجود دارد. همچنین شامل یک بخش آمریکایی است که عملیات هواپیماهای جاسوسی در آسمان اردن، سوریه و عراق و هواپیماهایی را که علیه ایران جاسوسی میکنند، اداره میکند.
یکی از نظامیان سابق اردنی فوریه ۲۰۲۳ از وجود فرودگاهی در نزدیکی این پایگاه هوایی خبر داد که به عنوان یک مرکز فرماندهی و کنترل پهپادهای اسرائیلی و آمریکایی استفاده شده و عملیات جاسوسی را اداره میکرد. فرانسه همچنین تسهیلات دریایی در پایگاه آموزش نیروهای مسلح اردن در الحمیمه را در اختیار دارد. این یک پایگاه دریایی است که در ۶۵ کیلومتری پایگاه العقبه واقع است. ناو هواپیمابر شارل دوگل فرانسه در سال ۲۰۲۲ از بندر العقبه بعد از پایان رزمایش دوم با ناو هواپیمابر آمریکایی جرالد فورد درباره اداره عملیات مبارزه با پهپادها در دریای سرخ بازدید کرد. دوم آوریل ۲۰۲۱ نیز رزمایش مشترکی میان ناو هواپیمابر شارل دوگل و ناو هواپیمابر آمریکایی دوایت آیزنهاور و با حضور یگانهای دریایی مصر، عربستان و اردن درباره چگونگی مقابله با پهپادها در دریای سرخ برگزار شد.
به نظر میرسد که اعلام حضور دائمی فرانسه در اردن یک وسیله تبلیغاتی پاریس برای نشان دادن این مساله است که همچنان یک ابرقدرت است که حضور و نفوذ در غرب آسیا دارد، اما ماموریت فعلی حضور دریایی و هوایی فرانسه در اردن با نیازهای نظامی استراتژیک آمریکا در ارتباط است که شامل این موارد است: حمایت از امنیت رژیم صهیونیستی، تثبیت امنیت کشتیرانی در دریای سرخ و خلیج عدن، مبارزه با پهپادهایی که در دریای سرخ و منطقه مثلث اردن، سوریه و عراق علیه ائتلاف آمریکا و رژیم صهیونیستی فعالیت میکنند و پیگیری عملیات لجستیکی زمینی بین ایران و لبنان و بین ایران و سوریه است.
مساله خطرناکتر وجود تاسیسات هوایی جاسوسی آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه پایگاه فرانسه است. در این پایگاه ۱۴ هواپیمای پیشرفته فرانسوی با ماموریتهای مختلف وجود دارد. مشخص نیست که آیا جزو ماموریتهای گروه فرانسوی در پایگاه الرویشد حفظ هماهنگی و روابط عملی با تاسیسات آمریکایی - صهیونیستی موجود در اطراف این پایگاه است یا خیر؟