سخنگوی وزارت دفاع آمریکا گفت، دستیابی ترکیه به جنگندههای اف-۱۶ به آنکارا اجازه میدهد تا ظرفیتها و توانمندیهای نظامی خود را مدرن کرده و سازگاری خود با ناتو را تقویت کند.
به گزارش ایسنا، روز سه شنبه گذشته رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه گفته بود که هرگونه پیشرفت بالقوه از سوی آمریکا در راستای معامله جنگندههای اف-۱۶ با ترکیه به ملاحظات پارلمان این کشور درباره پروتکل الحاق سوئد در ناتو تاثیر میگذارد.
به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، "پاتریک رایدر" سخنگوی وزارت دفاع آمریکا گفت: دستیابی ترکیه به جنگندههای مذکور باعث مدرن سازی ظرفیتهای نظامی این کشور و تقویت سازگاری آنکارا با ناتو خواهد شد.
وی در گفتوگویی با روزنامه ترکیهای حریت همچنین ادامه داد: این مساله به نیروهای متحد اجازه میدهد تا به حوزههای کلیدی و اساسی در پشتیبانی از عملیات در وضعیت فوری و با ثبات دسترسی داشته باشند.
این مقام مسئول وزارت دفاع آمریکا همچنین خاطرنشان کرد، پتانسیل نظامی ترکیه و موضع جغرافیایی این کشور آن را به شریک اصلی در واکنش به رویدادهای منطقهای در داخل ائتلاف ناتو تبدیل کرده است.
سخنگوی پنتاگون همچنین گفت: مهم است که ارتش آمریکا به هدایت و پشتیبانی فعالیتها و همکاریهای امنیتی با ترکیه مانند آموزش ارتش متخصص، انجام رزمایشها و همچنین فروش نظامی خارجی ادامه دهد.
در آوریل ۲۰۲۱، پس از خرید سامانههای دفاع هوایی روسی اس-۴۰۰ توسط آنکارا، ایالات متحده، ترکیه را از برنامه جنگندههای اف-۳۵ مستثنی کرد. اردوغان اواخر همان سال گفت که واشنگتن به آنکارا پیشنهاد داده که به جای آن جنگندههای اف-۱۶ بخرد که یک نسل از اف-۳۵ عقبتر است. با این حال، این توافق نیاز به تایید کنگره ایالات متحده دارد و بسیاری از قانونگذاران به شدت با این ابتکار مخالفت میکنند، به ویژه به دلیل موضع ترکیه در قبال پیشنهاد عضویت سوئد در ناتو.
در ژوئیه سال ۲۰۲۲، مجلس نمایندگان ایالات متحده اصلاحیه بودجه دفاعی را تصویب کرد که فروش جنگندههای اف-۱۶ به ترکیه را تا زمانی که این کشور حریم هوایی یونان را نقض کند، ممنوع میکند.
سوئد، همراه با فنلاند درخواست عضویت در ناتو را در ماه مه ۲۰۲۲، چند ماه پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین، ارائه کردند. فنلاند در آوریل ۲۰۲۳ به عضویت این ائتلاف نظامی درآمد. درخواست سوئد هنوز در انتظار تصویب توسط ترکیه و مجارستان است.