معاون مقابله با عرضه و امور بینالملل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به سهم تولید مواد مخدر در کشور افغانستان توسط کشورهای آمریکایی و اروپایی، میگوید: در سالی که آمریکاییها و نیروهای غربی وارد کشور افغانستان شدند، تولید مواد مخدر توسط افغانستان معادل ۱۸۵ تن مواد استحصال شده تریاک از گیاه خشخاش بود و امروز این رقم ۶۲۰۰ تن است که حداقل ۳۰ برابر دورهای است که آمریکاییها وارد افغانستان شدند و البته طی سالهای حضور مستقیم نیروهای غربی تولید تا میزان ۱۰ هزار تن رسید.
به گزارش ایسنا، چند ماه گذشته بود که سردار اسکندر مومنی- دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، با بیان اینکه در کنار کشوری زندگی میکنیم که بیش از ۹۰ درصد تولید مواد مخدر افیونی و تریاک جهان در این کشور اتفاق افتاده است، ادامه داد: طی ۲۰ سال گذشته با حمایت مستقیم آمریکاییها و ناتو تولید مواد مخدر به بیش از ۵۰ درصد خود رسیده و در دهه اخیر تولید مواد مخدر صنعتی و شیشه به طور روز افزون، افزایش فزاینده داشته است.
کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان بدون وقفه ادامه دارد
ورود موادمخدر از دریای عمان و خلیج فارس به جنوب کشور
پس از آن نیز سردار مسعود زاهدیان- معاون مقابله با عرضه و امور بین الملل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور اعلام کرد که قاچاق مواد مخدر از خاک کشور ایران به واسطه تولید در افغانستان و مصرف آن در کشورهای اروپایی افزایش یافته است و علت آن هم فعال شدن مسیر جنوبی از کشور افغانستان است که از این طریق، مواد مخدر از دریای عمان به خلیج فارس منتقل و وارد مرزهای خاکی از جمله استان هرمزگان میشود.
وی افزود: بر اساس گزارش سازمان ملل، کشاورزان افغانستان کشت خشخاش و تولید مواد مخدر را به عنوان پایه اقتصادی خود میدانند و با توجه به مشکلات اقتصادی مردم این کشور و ناتوانی جامعه جهانی در برطرف کردن این مشکلات، کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان بدون وقفه ادامه دارد.
۷۶ درصد زمینهای کشاورزی زیر کشت خشخاش در افغانستان، نزدیک مرزهای ایران قرار دارد
به گفته سردار زاهدیان، در سال ۲۰۲۲، ۲۲۳ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی افغانستان زیر کشت خشخاش بوده است و ۷۶ درصد این کشت نیز در استانهایی است که نزدیک مرزهای کشور ما قرار دارند.
افزایش ۳۰ برابری تولید مواد استحصال شده تریاک از گیاه خشخاش در افغانستان بعد از ورود نیروهای آمریکایی به خاک آن کشور
در همین راستا- سردار مسعود زاهدیان در گفتوگو با ایسنا، در پاسخ به این سوال که چند درصد تولید مواد مخدر در کشور افغانستان به طور ویژه از طریق کشورهای آمریکایی و اروپایی صورت میگیرد، میگوید: در سالی که آمریکاییها و نیروهای غربی وارد کشور افغانستان شدند، تولید مواد مخدر توسط افغانستان معادل ۱۸۵ تن مواد استحصال شده تریاک از گیاه خشخاش بود و امروز این رقم ۶۲۰۰ تن است که حداقل ۳۰ برابر دورهای است که آمریکاییها وارد افغانستان شدند و البته طی سالهای حضور مستقیم نیروهای غربی تولید تا میزان ۱۰ هزار تن رسید.
کشف محموله چرخ خیاطی جاساز مقدار زیادی"شیشه"
زاهدیان در بخش دیگری از این گفتوگو در پاسخ به این سوال که آیا تاکنون از طریق راههای دریایی قاچاق مواد مخدر صورت گرفته است؟ اظهار میکند: از طریق راههای دریایی جاسازی در شناورها یا حمل توسط شناورها صورت گرفته است که مواد را مستقیم در شناور قرار داده و حمل کردهاند و هم جاسازی در محمولاتی که به وسیله شناور حمل میشده صورت گرفته است. به طور مثال اخیرا در بندرعباس کانتینری کشف شد که مقادیر زیادی شیشه را در چرخ خیاطی جاساز کرده بودند و این محموله توسط کانتینر از مرز دوغارون وارد کشور شده بود اما براساس کنترلهای اطلاعاتی در بندرعباس، قبل از خروج از کشور این محموله متوقف شد و به وسیله کنترلهای نامحسوسی که روی کامیون داشتیم تا نقطه خروج از کشور کنترل و اجزای شبکه شناسایی و متلاشی شدند.
سناریو دائمی ایران برای مقابله با ورود موادمخدر به کشور از طریق مرزهای زمینی، هوایی و دریایی
البته پیش از این نیز، باتوجه به افزایش تولیدات مواد مخدر و رویکرد طالبان نسبت به تولید مواد مخدر، درباره سناریوی ستاد برای مقابله با عرضه و پیشگیری از اعتیاد در ایران، او به ایسنا گفته بود: سناریو دائمی ایران مقابله با ورود مواد مخدر به کشور و برخورد با باندها و سرشبکههای قاچاق مواد مخدر است؛ این دستور کاری همیشگی برای ایران است زیرا اگر امروز در افغانستان جلوی مواد مخدر را بگیریم اما دلیل نمیشود که از پاکستان این مواد وارد کشور نشود. هیچ تضمینی وجود ندارد که این مواد از طریق دریا یا از طریق هوایی وارد کشور نشود. بالطبع اولویت ما شناسایی و اشراف اطلاعاتی بر مناطق مرزی و کنترل این شبکهها از مبداء تولید و قاچاق است.
بیشتر بخوانید:
هشدار یوروپل؛ احتمال درگیری مافیاهای اروپایی و افغانستانی برای فروش گیاه «افدرا»جهت تولید شیشه
وی همچنین در بخش دیگری از این گفتوگو با بیان اینکه تمام سعیمان دستگیری اعضای اصلی قاچاقچیان مواد مخدر است، تصریح میکند: مواردی بودند که علاوه بر اینکه دستگیر شدند اموال و داراییهای میلیاردی از آنها مصادره شد؛ اما گاهی مواقع این افراد خارج از ایران مستقر هستند که در صورت شناسایی، از طریق مراجع بینالمللی و با همکاری اطلاعاتی سایر کشورها آنها را تحت تعقیب قرار میدهیم.
افزایش قیمت مواد مخدر به دلیل تغییرات روند تولیدش در افغانستان
هشدار به مراکز درمانی جهت آمادگی پذیرش مصرفکنندگان
معاون مقابله با عرضه و امور بینالملل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به افزایش قیمت مواد مخدر به دلیل تغییرات روند تولید مواد مخدر در افغانستان و با بیان اینکه به سیستم درمانی کشور هشدار دادهایم برای پذیرش مصرفکنندگان مواد مخدر آمادگی داشته باشند، تصریح میکند: علیرغم اینکه این وضعیت یک تهدید محسوب میشود فرصتی است تا بتوانیم افراد معتاد را تحت پوشش مراکز درمانی قرار دهیم و دیگر نیازی به مصرف مواد مخدر نداشته باشند و وضعیتشان با دارو مدیریت شود. این موضوع مستلزم عزم جامعه است به گونهای که خانوادهها به این افراد کمک کرده و آنها را به سمت مراکز درمانی هدایت کنند و ما نیز ظرفیتی ایجاد کرده باشیم که افراد را پذیرش و مصرف مواد مخدر کاهش پیدا کند. این موضوع مانع از ارتباط مصرفکننده با مواد فروشان شده و درآمدهای قاچاقچیان را از بین میبرد.