دنیای اقتصاد: قیمت بیتکوین روز گذشته حمایت ۲۵ هزار دلار را از دست داد و تا ساعت ۱۴ روز دوشنبه به وقت تهران وارد کانال ۲۳ هزار دلار شد. به نظر میرسد روند نزولی بیتکوین همچنان ادامه داشته باشد.
افزایش تورم موجب شده سرمایهها دوباره به سمت اوراق قرضه دولت ایالاتمتحده حرکت کرده و بازارهای ریسکی جذابیت خود را برای معاملهگران بازارهای جهانی از دست بدهند. از سوی دیگر، احتمال افزایش نرخ بهره، باعث کوچ سرمایهها از بازارهای دارایی خواهد شد. در این روزها، شرایط در بازار سهام آمریکا نیز جالب نبوده و این دسته از داراییها نیز هفته گذشته را با فشار فروشندگان در روز جمعه به پایان رساندند.
مهمترین عامل رشد داراییهای ریسکی در سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ پول چاپ شده توسط دولتها در پی همهگیری ویروس کرونا برای جلوگیری از رکود اقتصادی بود. ماه مارس سال ۲۰۲۰، بیتکوین پس از یک ریزش شدید از ۹ هزار دلار تا ۳۷۰۰ دلار، رشد قیمتی خود را آغاز کرد. از ماه مارس سال ۲۰۲۰ تا نوامبر سال ۲۰۲۱، بیتکوین با رشد بیش از هزار درصدی به کانال ۶۹ هزار دلار رسید.
شرایط در دیگر بازارهای ریسکی مانند بازار سهام نیز به همین شکل بود. بازار سهام صعود خود را از ماه مارس ۲۰۲۰ آغاز کرده و این روند تا ژانویه سال ۲۰۲۰ ادامه داشت. طی این مدت شاخص داوجونز حدود ۱۰۰ درصد و شاخص STOXX ۵۰ حدود ۹۰ درصد رشد داشتند. روند صعودی در بازار سهام ژاپن اندکی زودتر از بازار سهام دیگر کشورهای صنعتی بزرگ در ماه سپتامبر ۲۰۲۱ به پایان رسید و طی این مدت رشد ۸۸ درصدی را تجربه کرد.
این در حالی است که طی همین مدت مشابه، بازار داراییهای امن مانند طلا به نسبت بازار داراییهای امن رشد چشمگیری نداشتند. برای مثال طی مدت مشابه بررسی شده، طلا تنها ۴۰ درصد رشد قیمتی را تجربه کرده بود. با نزدیک شدن به انتهای سال ۲۰۲۱، زمزمههای آغاز سیاستهای ضد تورمی میان سیاستگذاران و تحلیلگران افزایش یافت. تورم ناشی از چاپ پول دولتها در دوران پاندمی کرونا موجب شده بود که ترس از کنترل خارج شدن آن بیشتر شود. عاملی که اهمیت این نکته را افزایش میداد، بهبود شرایط سلامت و اقتصاد بود. بازگشت بخش عظیمی از نیروی کار به بازار و پسانداز بالای خانوارها میتوانست تقاضا را بهطور چشمگیری افزایش دهد درحالی که زنجیره تامین نتوانسته بود بهطور کامل بهبود یابد.
نخستین بازار جهانی که تحت تاثیر اخبار گرفت، بازار رمزارزها بود. بیتکوین در اوج خوشبینی معاملهگران برای شکست مقاومت ۷۰ هزار دلار، از کانال ۶۹ هزار دلاری سقوط خود را آغاز کرده و روند نزولی آن همچنان ادامه دارد. طی این مدت این رمزارز حدود ۶۴ درصد از ارزش خود را از دست داده است. شرایط دیگر رمزارزهای بازار نیز مشابه بیتکوین بوده است. اتر، کوین شبکه بلاکچین اتریوم و دومین رمزارز بزرگ بازار که از مارس ۲۰۲۰ تا نوامبر ۲۰۲۱ حدود ۴۷۰۰ درصد رشد کرده بود، اکنون ۷۵ درصد از ارزش خود را از دست داده است.
شرایط بازارهای سهام نیز مانند بازار رمزارزها بود. شاخص داوجونز ۱۵ درصد، STOXX ۵۰ حدود ۲۰درصد و NIKKIE ۲۲۵ ژاپن هم حدود ۱۲ درصد از ارزش خود را از زمان سقف تاریخی خود تاکنون از دست دادهاند. اما در همین مدت بازار داراییهای امن بازدهی مناسبتری داشتهاند هرچند چندان چشمگیر نبوده است. برای مثال طلا از نوامبر سال ۲۰۲۱ تاکنون حدود ۷ درصد رشد داشته است. البته این فلز ارزشمند زمانی که در ماه مارس به کانال ۲ هزار دلار رسیده بود، بازدهی ۱۷ درصدی را ثبت کرده بود. در همین مدت نرخ بهره اوراق بدهی دولت ایالاتمتحده با سررسید دو ساله از ۳۹/ ۰ درصد به سقف تاریخی ۱۴ ساله خود یعنی رقم ۳/ ۱۹ درصد رسید. اوراق ۱۰ ساله نیز رکورد خوبی ثبت کرده و بهره آنها از ۵/ ۱ درصد به ۲۴/ ۳ درصد رسیده است که تقریبا سقف چهارساله این دارایی محسوب میشود.
شرایط بازار نشان میدهد که فعلا فشار فروش در داراییهای ریسکی ادامهدار خواهد بود و تا زمانی که تورم بهطور کامل توسط دولتها کنترل نشود، گسیل سرمایه به سمت داراییهای امن ادامهدار خواهد بود.