قدس آنلاین: خواص غذایی ماهی بسیار است اما برخی افراد هم هستند که تمایلی به خوردن آن ندارند. اگر شما هم جزو این افراد هستید، بهتر است با چند اثر بینظیر آن آشنا شوید؛ شاید برای حفظ سلامت خودتان هم که شده، خودتان را قانع کردید که از این پس به خوردن ماهی رو آورید.
هفت دلیل برای خوردن ماهی در پی میآید:
* مقاومسازی قلبی
به همه افراد توصیه میشود که حداقل دو بار در هفته، ماهی و دیگر خوراکیهای دریایی را میل کنند زیرا مقادیر بالای امگا ۳ موجود در آن موجب تقویت قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی میشود. اسیدهای چرب امگا ۳ برای بدن ضروری هستند و اگرچه در بدن ساخته نمیشوند اما برای عملکرد مطلوب اندامها لازمند. این چربیها همچنین خطر ابتلا به فشار خون بالا، افزایش کلسترول، تری گلیسرید و ... را نیز کاهش میدهند.
* کاهش قند خون
دیابتیها باید ماهی را به عنوان یکی از غذاهای اصلی خود در نظر بگیرند زیرا علاوه بر تامین نیازهای غذایی میتواند به کنترل مقدار قند موجود در خوراکیها کمک کند. البته توصیه میشود این افراد از ماهیهای سرشار از جیوه مانند انواع وحشی پرهیز کنند زیرا عامل پیشرفت دیابت نوع ۲ محسوب میشود. مطالعات اخیر نشان میدهد که امگا ۳ با منشاء دریایی تاثیر قابل توجهی برای مقابله با دیابت و عدم تحمل گلوکز دارد زیرا باعث میشود سلولها نسبت به انسولین حساستر شوند که همین حالت باعث کاهش قند خون میشود. به افراد در معرض خطر ابتلا به دیابت نیز توصیه میشود که سه بار در هفته ماهی میل کنند.
* تضمین استحکام استخوانها
با افزایش سن، حجم استخوانها کاهش مییابد و بیماریهایی مانند پوکی استخوان بروز میکند. برای مقابله با این مشکلات، بدن نیاز به دو ماده معدنی مکمل و اساسی یعنی کلسیم و فسفر دارد که بخش مهمی از استخوانها را شامل میشوند. ماهی به خصوص ماهی روغن، کپور و آزاد منبعی غنی از فسفر محسوب میشوند و به استحکام استخوانها کمک میکنند.
* تقویت ضریب هوشی
یکی از نتایج تعجبآور تحقیقات این است که مصرف منظم ماهی در نوجوانان موجب افزایش ضریب هوشی میشود. تا مدتها پیش تصور میشد که این تاثیر به خاطر وجود فسفر ماهی است. گرچه اجزای مغز به طور اساسی از فسفر تشکیل شدهاند اما عملکرد این نمک معدنی روی قشر خاکستری همچنان مورد بررسی است. بدن معمولا دچار کمبود اسیدهای چرب امگا ۳ است که عملکردها و فواید بسیار دارند. این چربیها همچنین نقش اساسی در پیشگیری از تحلیلهای شناختی دارند. جالب است بدانید که فسفر در بدن به شکل فسفات پتاسیم، سدیم یا کلسیم وجود دارد و بخش قابل توجهی از تجمع آن در استخوانهای بدن است.
* تاخیر در بروز چین و چروکها
پیر شدن پوست که چین و چروکها از علائم آن هستند در نتیجه عدم تعادل بین تولید رادیکالهای آزاد و دریافت آنتیاکسیدانها بروز میکند. رادیکالهای آزاد به مقدار خیلی زیاد، پیرشدن سلولها را تسریع میکنند و مقدار بسیار کم آنتیاکسیدانها نمیتوانند با عملکرد آنها مقابله کنند. مصرف ماهی علاوه بر تامین امگا ۳ برای کاهش آسیب رادیکالهای آزاد، انواع ویتامینها و مواد معدنی با خاصیت آنتیاکسیدانی مانند ویتامین A، E، سلنیوم و روی را به بدن میرساند.
* تسریع شیردهی
ماهی حاوی ترکیباتی است که برای رشد مطلوب کودک عالی است. مصرف ماهی برای بهبود شیردهی به مادران جوان توصیه میشود. همچنین در دوران بارداری نیز مفید است زیرا خطر تولد زودهنگام جنین را کاهش میدهد. البته باید توجه داشت که ماهیهای وحشی مانند آزاد و تن حاوی جیوه هستند که برای کودک مضر است. به علاوه باید از مصرف غذاهایی که با ماهی خام تهیه میشود نیز اجتناب کرد.
* حفظ سلامتی
ماهی میتواند با دردهای معمول روزمره مقابله کند زیرا این غذای دریایی، خواص ضد التهابی دارد. مطالعات اخیر نشان میدهد که روغن ماهی قدرت بهبود بیماریها را در خود دارد. در واقع مصرف منظم این روغن لنفوسیتهای B را تقویت میکند که مسئول مقابله با تهاجمات ویروسها و باکتریهاست. همچنین موجب احساس سرزندگی و تحرک به خاطر ویتامینهای B، D و فسفر موجود در آن میشود.