یک عضو هیات مدیره انجمن علوم خاک ایران با اشاره به رویه خشک شدن تالاب گمیشان، گفت: با توجه به اینکه ریزترین دانههای خاک در این تالاب وجود دارد، در آینده ریزگرد ناشی از این خاکها گریبانگیر مردم استان گلستان خواهد شد.
قربانعلی روشنی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در سالیان اخیر، ریزترین نوع دانههای خاک از طریق رودخانهها و فرسایش خاک در تالاب گمیشان تهنشین شده است. حال که روند خشک شدن تالاب گمیشان را داریم، با وزش باد که دائماً آن را در گلستان داریم، ریزگردها را در این استان شاهد خواهیم بود.
وی افزود: اگر جلوی این روند را نگیریم در ۳۰-۴۰ سال آینده مردم استان گلستان از شدت ریزگرد خفه خواهند شد!
این عضو هیات مدیره انجمن علوم خاک ایران تأکید کرد: مسئولین ارشد استان باید برای این موضوع فکر اساسی کنند؛ مدیریت امروز ما در بخش آبوخاک، در سرنوشت نسلهای آینده تأثیرگذار خواهد بود.
روشنی در ادامه با اشاره به تهیه نقشه رقومی حاصلخیزی خاک، گفت: استانهای فارس، خوزستان و گلستان مجری این طرح بودند و نقشههای پایه برای این سه استان ترسیم شد. علاوه بر این کار، در استان گلستان آلبومی برای مراکز خدمات کشاورزی تهیه شد که کشاورزان با استفاده از آن میتوانند از میزان مواد آلی، آهک، فسفر و دیگر پارامترهای خاک زمین کشاورزی خود اطلاع یابند و نسبت به استفاده از کودهای مورد نیاز اقدام کنند.
وجود تمامی ردههای خاک کشور در گلستان
وی بابیان اینکه گلستان یکی از استانهای خاص در حوزه خاک در سطح کشور است، تصریح کرد: در دنیا خاکها به ۱۲ رده تقسیم میشوند که ۷ رده آن را در ایران داریم و هر ۷ رده این خاکها، در استان گلستان وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه گلستان دارای خاک حاصلخیزی است، گفت: بخشی از نوار شمالی استان گلستان دارای خاک غنی است اما شوری آن بالاست. با زهکشی این اراضی میتوان مشکل شوری را برطرف کرد.
وی به پروژه ۲۸۰ هزار هکتار زهکشی در استان اشاره کرد و گفت: اگر این زهکشیها که بخش زیادی از آن در حال انجام است محقق شود و در کنار آن تأمین آب را در این اراضی داشته باشیم، عملکرد محصولات بسیار بهبود پیدا خواهد کرد و درآمد کشاورزان دو و نیم تا سه برابر افزایش مییابد.