خبرگزاری ایسنا: بسیاری از سازمانها و افراد که دانش و توانایی بالایی دارند، برای بستن راههای نفوذ کلاهبرداران به حریم خود، از راههای بسیاری استفاده میکنند. اما یک شبکه هیچگاه کاملاً ایمن نیست و هرگز نمیتوان عامل انسان را از چرخه اتصالات شبکه و سازمان خارج کرد.
بنابراین با تمامی رمزگذاریها، دیوار آتش و… که برای شبکه خود به طور کامل در نظر میگیریم، باید به عامل انسان و سادهترین راه نفوذ که همان مهندسی اجتماعی است، توجه کنیم. زیرا همانطور که پلیس فتا در گزارش خود آورده، سادهترین راه نفوذ برای ایجاد دسترسی در یک شبکه، ورود زیرکانه و از طریق مهندسی اجتماعی به سازمان و کسب اطلاعات مورد نیاز و خروج این اطلاعات است.
یک مهندس اجتماعی فردی است که با حیله، تحریک و متقاعدسازی و فریب با افراد ارتباط برقرار میکند و پس از شناخت زوایای مختلف سازمان، بهرهبرداری و سوءاستفاده از سازمان را آغاز میکند. مهندس اجتماعی به قدری ساده و طبیعی با افراد ارتباط برقرار میکند و از آنها کسب اطلاعات میکند که به هیچ وجه پس از دسترسی غیرمجاز و افشای اطلاعات سازمان، افراد متوجه نخواهند شد که اطلاعات از کجا فاش شده است. گروه کامپیوتری سازمان به دنبال نقصهای فنی میگردند و اما پس از بررسی متوجه میشوند اطلاعات بسیار سادهتر از اینها از دست رفته و عامل انسان دخیل بوده است.
لزوم آگاهسازی افراد سازمانها
در مهندسی اجتماعی به هیچ وجه در ابتدا با نرمافزار و سختافزار کار نمیشود، بلکه با ذهن و فکر انسانها کار میشود. البته این به این معنی نیست که نباید امنیت را از طریق فعالیتهای سختافزاری و نرمافزاری برقرار کرد، بلکه منظور از بیان این مفاهیم این است که تأمین امنیت فیزیکی بدون آگاهسازی افراد سازمان و تغییر نگرش آنها نمیتواند موفق باشد بلکه هر دوی اینها با هم کارآمد خواهد بود.
مهندسی اجتماعی بر دو نوع است: مهندسی اجتماعی بر پایه اطلاعات فنی و مهندسی اجتماعی بر پایه نیروهای انسانی. مهندسین بر پایه اطلاعات فنی همان کلاهبرداران و فیشرها هستند که با اطلاعات خود مانور میدهند و اغلب با طراحی و توسعه سایت یا صفحات بانکها و مؤسسات مالی برای دزدیدن نام کاربری و رمز عبور، به کلاهبرداری میپردازند. یا این که با استفاده از ایمیلهایی که به کاربران میفرستند، آنها را تحریک میکنند که فایلهای ضمیمه را باز کنند و سپس به اهداف خود میرسند.
اما در مهندسی اجتماعی بر پایه نیروی انسانی تمام هدف نفوذگر، ارتباط با اشخاص به وسیله تلفن یا ارتباط حضوری است. این افراد اغلب دارای اطلاعات فنی زیادی نیستند و هنر آنها تنها روابط عمومی قوی است و آنها با متخصصان شریک میشوند تا با هم بتوانند با کلاهبرداری منفعت کسب کنند. بنابراین حفظ اطلاعات شبکه چه از طریق آموزش به افراد سازمان و چه از طریق امنیت فیزیکی بسیار مهم و حائز اهمیت است